Rozwiązanie umowy zawartej przez telefon.

• Autor wątku Autor wątku Lucassith
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lucassith

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witajcie.

Otrzymałem od jeden z firm telekomunikacyjnych ofertę Biznesową dla mojej jednoosobowej działalności gospodarczej. Przy zawieraniu umowy przez telefon dostałem informacje o internecie 112 Mbps. Dzisiaj podpisałem dokumenty, testuje internet i widzę, że zamiast 112 mam ledwo 10.

Czy mogę w takim wypadku jakoś odstąpić od umowy?

loco1 napisał:
Masz w umowie gwarancję takiej prędkości?

Jestem świadom tego, że każdy poważny obywatel powinien wszystkie takie rzeczy na miejscu wyłapywać, ale skoro Pani przedstawiła ofertę 112 mbps to nie liczyłem na 1/10 takiej prędkości.

Rozumiem również, że dostawca może powiedzieć "no ale Panie, masz Pan internet siedź cicho", dlatego pytam czy jest możliwość zerwania.

PS. Nie, na umowie nie ma nic o prędkości.

Czyli rozumiem, że nie ma takiej możliwości nawet jeśli 112 = 10 ?

Czyli OFERTA składana telefonicznie nie ma tutaj znaczenia?

Dzięki loco1, to rozwiewa moje wątpliwości.

Na przyszłość będę pamiętał.

Oczywiście że ma znaczenie rozmowa telefoniczna. lolo1 niestety jesteś z błędzie, może nie ma na to jakiejś podstawy prawnej ale w pierwszej kolejności skoro byłeś zapewniany przed konsultanta o predkości 112mb/s a nie np DO 112mb/s masz prawo skorzystać z reklamacji i operator MUSI odsłuchać rozmowę sprzedażową, jeśli masz racje operator sam powinien uznać Ci reklamację odstępując od umowy. Jeśli nie, to Ty masz takie prawo ponieważ operator nie wywiązuje się z umowy.

Nie pisze głupot, pracuje w podobnej branży i wiem jak takie sprawy można rozwiązać a skoro Ty pomagasz tylko na postawie prawa to wybacz ale nie na tym wszystko polega.

Zabawne...
Może u Ciebie prawo działa inaczej, albo opierasz się na koniunkcji gwiazd lub innych wyznacznikach, ale dla operatora będzie raczej miało znaczenie to, co jest w papierowym, opatrzonym podpisem abonenta, dokumencie.

Jeśli warunki ustalone w rozmowie nie zgadzają się z podanymi w umowie, to takiej umowy się nie podpisuje, o czym było już setki razy na tym forum. Zwłaszcza, kiedy jest się przedsiębiorcą, i ma się mniejsze prawa niż konsument.

Dlatego mówię że jeśli w umowie nie ma zapisu o prędkości a klient dostaje informację przez telefon z zapewnieniami że ma być 112mb/s to o jakim dokumencie Ty mówisz? Jedyny dokument w tej sprawie to rozmowa telefoniczna nieprawdaż?

Proszę cię...

Jedyny dokument w tej sprawie to ten, który podpisał klient, ponieważ składając podpis zaakceptował jego postanowienia.

Idąc Twoim tokiem rozumowania jeśli w umowie nie ma określonej kompletnie prędkości łącza to rozumiem że płace za samą kartę sim? Klient płaci za usługę a nie za przedmiot.
art. 84 § 1 Kodeksu cywilnego
art. 56 ust. 3 pkt 12
polecam się zapoznać

Ostatnia edycja:
No i usługa działa, więc co się nie zgadza?

Zanim coś polecisz, przypomnij sobie, że w podpisanej umowie, która wg ciebie nie obowiązuje, nie ma zapisu o prędkościach, tym samym nie ma mowy o wprowadzeniu w błąd :)

ehh...

przeczytaj wszystko jeszcze raz :) odłączam się.

Powrót