Rozwiązywanie zadań z podręczników

• Autor wątku Autor wątku superuczen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

superuczen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć chciałbym przygotować rozwiązania zadań dla podręczników szkolnych. Czy istnieje możliwość zrobienia tego zgodnie z prawem ? Ogólnie chciałbym zrobić hosting czy aplikację w której za niewielką opłatą możliwy byłby dostęp do rozwiązań tych zadań. Teoretycznie jeślie nie kopiowałbym treści zadań tylko numery to w zasadzie nie kopiuje książki tylko nowy materaił w formie rozwiązanego zadania. Jak to wygląda wszystko od sprawy prawnej by nie mieć później nieprzyjemności ? Z tego co mi wiadomo to autorzy podręczników sami do siebie podkradają zadania delikatnie zmieniając treść lub nie bawiąc się nawet w to.

superuczen napisał:
... Teoretycznie jeślie nie kopiowałbym treści zadań tylko numery to w zasadzie nie kopiuje książki tylko nowy materaił w formie rozwiązanego zadania. ...
Nawet cytując jego treść mógłbyś się zmieścić w ramach prawa cytatu dodając odpowiedni komentarz:
Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 29.
[Wykorzystywanie utworów – sytuacje różne]

Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów oraz rozpowszechnione utwory plastyczne, utwory fotograficzne lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym celami cytatu, takimi jak wyjaśnianie, polemika, analiza krytyczna lub naukowa, nauczanie lub prawami gatunku twórczości.​

superuczen napisał:
... aplikację w której za niewielką opłatą możliwy byłby dostęp do rozwiązań tych zadań. ...
To już jest forma działalności gospodarczej zatem niezbędna będzie jej rejestracja.

Pomińmy rozmowę o działaności gospodarczej, wiem, że aby czerpać dochód z aplikacji czy stron www powinienem ją mieć ten aspekt rozumiem doskonale :). Czyli mogę na prawach cytatu przepisać polecenia zadań, napisać własne rozwiązania. Autorzy podręczników nie mogę się domagać żadnych rozszczeń w stosunku do mnie, dobrze zrozumiałem ?

Powrót