Rozwód a mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku DawidST
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DawidST

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, złożyłem pozew o rozwód za porozumieniem stron. Przed małżeństwem kupiłem mieszkanie na kredyt. Cześć jeszcze została do spłaty. Żona chce zostać w tym mieszkaniu i mnie spłacić. Nie mam z tym problemu. Jak zrobić to prawnie żeby było najlepiej ? Mieszkanie i kredyt jest na mnie. Sprzedaży chyba nie mogę zrobić bo ona mi da tylko 1/3 wartości mieszkania więc będzie że zaniżona wartość.

DawidST napisał:
Mieszkanie i kredyt jest na mnie.
Sprzedaż, prawdopodobnie od końca roku nabycia minęło już 5 lat - bez podatku dochodowego. Wcześniej zgoda banku na zmianę kredytobiorcy. Przy sprzedaży podział majątku także po to by w kwocie zakupu i uwzględnić rozliczenie nakładów z majątku wspólnego - raty kredytu wpłacone w trakcie małżeństwa - na pana majątek osobisty tj. mieszkanie nabyte przed ślubem.

A czy nie będzie problemu z tym że kwota sprzedaży będzie dużo niższa? Skarbowy się nie przyczepi ?

W akcie notarialnym należy podać wartość nieruchomości, PCC jest naliczany od wartości, obowiązek zapłaty obciąża nabywcę. Można ten podatek rozłożyć na raty. Cena sprzedaży może być mniejsza od rynkowej. W ramach zapłaty była żona zwolni Pana od długu (połowa nakładów tj. rat kredytu wpłaconych w okresie trwania małżeńskiej wspólności majątkowej) oraz przejmie zobowiązanie kredytowe.

A czy można zrobić tak jak czytałem w Internecie rozliczenie majątkowe ? Czyli że przepisuje jej mieszkanie za dopłata i to jest w akcie notarialnym i wtedy wpisana jest ta kwota którą ona ma mi zapłacić i wtedy nie ma żadnego podatku od tego ?

DawidST napisał:
A czy można zrobić tak jak czytałem w Internecie rozliczenie majątkowe ?
Nie wchodzi w grę podział majątku wspólnego, mieszkanie nie jest majątkiem wspólnym a pana majątkiem osobistym.

A przeniesienie własności na żonę za dopłata i żeby to wszystko było w akcie notarialnym ?

DawidST napisał:
A przeniesienie własności na żonę za dopłata
To właśnie sprzedaż. Teoretycznie można też rozważyć rozszerzenie wspólności na tę nieruchomość a następnie podział majątku.

Powrót