rozwód a podział majątku

• Autor wątku Autor wątku iwa2212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwa2212

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Błagam o pomoc. W jednej chwili mojego małżeństwa zostałam postawiona przed faktem rozwodu. Mamy jedno czternastoletnie dziecko. Nasza sytuacja majątkowa to jest dom w trakcie budowy z zajęciem hipotecznym z uwagi na zaciągnięty kredyt na budowę, mój samochód wart jedną trzecią jego samochodu .Nie mamy rozdzielności majątkowej i jesteśmy obydwoje w księdze wieczystej właścicielami.
W trakcie trwania małżeństwa mąż otrzymał spadek po rodzicach raz po matce 40 000zł i drugi raz po ojcu 30 000zł. Pieniądze te włożył w nasze życie i budowę domu.
Teraz gdy dojdzie do rozwodu proponuje mi sprzedaż majątku i podział na połowę tego co zostanie po spłacie długów.
Gdy dopominam się o podział majątku mąż twierdzi, że trzeba sprzedać przed rozwodem a nie dzielić sądownie . Nie wiem czy przy podziale dziecko też otrzymuje jakąś część? czy dzielimy się tylko po połowie?
Mąż twierdzi, że pieniądze po rodzicach to jego pieniądze chociaż nie ma dowodu na to że są zainwestowane w dom czy w życie czy też w jego samochód… Bo przecież przed sądem powie, że dochody z jego firmy są zerowe (bo tak na papierze jest) a spadek był inwestowany w dom a cała reszta jest z nierządu (jego!)
Jak wygląda sytuacja dziecka i moja? Nie stać mnie na adwokata więc błagam o nawiązanie ze mną rozmowy i pomoc w rozwiązaniu problemu. Czy ja jestem mu winna oddać pieniądze spadkowe które zainwestował w nasze życie????

Propozycja męża jest rozsądna i uważam, iż korzystna dla Pani i dziecka.
Fakt, iż pogodził się z tym, że jego majątek odrębny (dwa spadki) rozpłynął się w Waszym majątku wspoólnym, trzeba traktować jako przejaw dobrej woli.
Dziecko do podziału majątku dorobkowego nie ma nic.

Powrót