rozwod bez osobistego stawiennictwa na sprawi

• Autor wątku Autor wątku Bozena0430
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bozena0430

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.Mam problem.Chce wniesc pozew o rozwod ale nie chce byc obecna na sprawie poniewaz nie zamierzam ogladac mego meza.Na sama mysl o nim dostaje drgawek i nie wyobrazam sobie spotkania z nim.Moja sytacja wyglada nastepujaco.Od maja 2004 mieszkamy osobno,on wymeldowal sie i wyjechal do swoich rodzicow i tam mieszka do dzis.Nie utrzymuje z nim kontaktu.Ja we wrzesniu 2005 roku wyjechalam za granice i mieszkam tam do dzis.Nasze dzieci sa juz dorosle i pozakladaly wlasne rodziny.Najstarsze ma 27 lat najmlodsze 23.W kraju zostalo mieszkanie ktore niedawno sprzedalismy i wlasciwie to nie posiadamy juz nic wspolnego.Wymeldowalam sie z poprzedniego miejsca zamieszkania i nie mam juz meldunku w kraju.Poradzcie prosze jak to zalatwic w miare szybko i bezbolesnie.Pozdrawiam

Jeśli złożysz pozew o rozwód to na sprawy musisz się stawiać.
On nie musi, ale ty tak. Jeśli on nie będzie się stawiał to otrzymasz rozwód zaoczny.

Pozostaje ci tylko czekać aż on założy sprawę o rozwód i wtedy ty możesz na sprawy nie chodzić, chcąc uniknąć spotkań z mężem. 8)

Dokładnie, jedynie co może Sąd zrobić, to nałożyć grzywne (nie wolno nakazywać przymusowago sprowadzenia przy sprawach rozwodowych).

[cytat="granttt"] jedynie co może Sąd zrobić, to nałożyć grzywne [/cytat]

Niekoniecznie, jeśli nie będzie odbierać wezwań to nic nie zrobią. Ja nie odbierałam przez rok i nic Sąd nie zrobił a wyrok i tak zapadł z jego winy jako zaoczny.

Nie można jedynie odebrać wezwania i nie stawić się na sprawę bez usprawiedliwionej przyczyny, bo wtedy mają podstawę, żeby ukarać grzywną.
:)

Powrót