rozwód, gdy mąż jest zagranicą

• Autor wątku Autor wątku katalina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katalina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Zamierzam wziąć rozwód z mężem przebywającym od roku w Wielkiej Brytanii. Chciałabym aby było to z jego winy; mam dowody na liczne zdrady. Mam pytanie-czy jest szansa stamtąd go ściągnąć np na rozprawy, czy jest tam "nietykalny" i rozwód nic mi nie da, najwyżej więcej kłopotów dla mnie. Adresem jego dysponuję, ale gdyby chciał się gdzieś przenieść, to czy jest prawna (?) możliwość odnalezienia go, czy muszę to robić na własną rękę?

dziękuję

przejrzałam przepisy, ale interesuje mnie, jak to wygląda w praktyce. Wiadomo-prawo sobie, życie sobie.

Pozew doręcza się za granicę, ale potem druga strona musi wyznaczyć pełnomocnika do doręczeń w Polsce, jak nie to pism za granicę się nie wysyła i zostawia w aktach sprawy ze skutkiem doręczenia. Ewentualnie gdy jest potrzeba ochrony jego praw sąd wyznacza kuratora. Rozprawa odbywa się bez względu na niestawiennictwo jednej ze stron, a gdy sąd wezwie męża na rozprawę to musi się on stawić pod rygorem grzywny.
Jak wytaczasz powództwo przed sądem polskim, małżeństwo jest polskie to stosuje się przepisy polskie, więc spokojnie pozew możesz wnosić do sądu i stawiennictwo męża to już jego problem.

dziękuję bardzo

...za odpowiedz

Powrót