rozwod i opieka nad dziecmi

• Autor wątku Autor wątku jagoda7534
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagoda7534

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
czy moge zalozyc sprawe rozwodowa w Niemczech jesli w Polsce trwa ona juz ok 2 lata i konca nie widac,dodam ,ze ja mieszkam w niemczech a pozwany w Polsce

Jeżeli spraw toczy się na tą chwilę na terenie Polski,to tam też się musi skończyć,wiem bo moja ex też chciała mi wytoczyć rozwód na terenie Niemiec,ale niestety dla niej złożyłem pozew parę dni przed nią na terenie Polski.Po czym sąd polski odrzucił wniosek niemieckiego sądu na możliwość odbycia się sprawy na terenie Niemiec.
Chyba że obu stronnie dogadasz się z mężem (w co wątpię ażeby on się na to zgodził),no to jest taka możliwość przeniesienia całej sprawy do Niemiec.pozdrawiam;)

Witam! Mam problem, chcialabym zlozyc wniosek o separacje, rozwod. Ja mam obywatelstwo niemieckie, a maz polskie, mamy dwoje dzieci rowniez z niemieckim obywatelstwem. Nie potrafimy mowic po niemiecku. Jestesmy tu dopiero rok. Jestesmy oboje na socjalu. Wiem ze adwokata dostane za darmo ale jak to wyglada dalej? Kto poniesie koszty sprawy, czy maz dostanie rowniez adwokata za darmo, socjal jest na mnie, co bedzie dalej z mezem czy bedzie mogl korzystac dalej z socjalu? Mamy razem dzieci wiec do polski go chyba nie odesla.

Każdy z małżonków może,, bez szczególnych formalności żyć w separacji. Nie przewiduje się sądownego orzeczenia .Małżonkowie muszą mieszkać osobno.

co bedzie dalej z mezem czy bedzie mogl korzystac dalej z socjalu? Mamy razem dzieci wiec do polski go chyba nie odesla.

mogą, mogą

Ostatnia edycja:
Powrót