rozwód podział majątku i podatki

• Autor wątku Autor wątku rolmik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rolmik

Użytkownik
Odpowiedzi
63
witam
sprawa wygląda tak
jesteśmy w trakcie rozwodu . po ślubie kupiliśmy auto w kredycie 50/50.
do sfinansowania wkładu własnego użyliśmy pieniędzy które miała żona odłożone (wszelkie wydatki szły z mojej pensji żona tylko płaciła za swój telefon), moich i pożyczonych od wujka .
auto zakupiliśmy z tych pieniędzy i pozostałą część żona spłaca w ratach ,a ja łoże na utrzymanie . od marca czyli początku pandemii auto tylko i wyłącznie uzytkuje żona posiadając wszystkie klucze do niego.
Teraz żona cały czas twierdzi że nie dostała żadnych pieniędzy od wujka pomimo iż wcześniej zapewniała ze przyniósł jej następnego dnia po tym jak go o te pożyczkę zapytaliśmy .
obawiam się iż żona bedzie twardo obstawała przy tym ze nic nie dostała ode mnie i wuja , a wszystkie pieniądze pochodzą z jej źródła .
dodam że z własnej kieszeni już oddałem całą pożyczoną kwotę wujowi

tu mam pytania
1 czy bawić się w pisma z wezwaniem do oddania tych pieniędzy co jej przesłałem i które pożyczyliśmy
2 czy jest szansa na wygranie sprawy i zwrot nie mając potwierdzeń przelewu na pożyczone pieniądze a tylko zeznania świadka(wujka)
3 co z podatkiem w takim wypadku jeśli żona dostanie wyrok nakazujący oddanie pieniędzy (gdyż myślę że żona jak bedzie musiała oddać te pieniądze wyśle je na konto i zgłosi do skarbówki )

Jaki ustrój majątkowy panuje pomiędzy Wami - wspólność czy rozdzielność majątkowa?
użyliśmy pieniędzy które miała żona odłożone
Skąd miała? Z wynagrodzenia w czasie małżeństwa, czy z czasu przed małżeństwem?
Poczytaj co to takiego wspólność ustawowa małżeńska.

między nami panuje wspólność majątkowa.
z tego co pamiętam to część miała odłożone przed ślubem , potem odkładała już w czasie małżeństwa z wynagrodzenia z tytułu umowy o pracę , bo na utrzymanie szło z moich pieniędzy i część miała z pieniedzy z wesela

czytałem o tym że po ślubie wypłaty są należą majątku wspólnego .

po ślubie wypłaty są należą majątku wspólnego .
Więc majątkiem osobistym są tylko jej środki przedmałżeńskie. Reszta to wspólna kasa. Nic nie ugrasz.

Nie jesteś, ponieważ to nie były wyłącznie Twoje środki. Były wspólne. Ruchomość w postaci auta wchodzi w skład majątku wspólnego i podlega podziałowi. Najwyżej żona może wnieść o nierówny udział w majątku wspólnym, ponieważ na zakup wydała środki z majątku osobistego. Musi to udokumentować.

Chodzi mi tylko o to żeby oddala mi te pieniądze co pożyczyliśmy i wtedy zrzekam się praw do auta

Widzę, że dalej nie rozumiesz i nie zamierzasz zrozumieć co to wspólność małżeńska.
zrzekam się praw do auta
Nie ma takiej czynności jak zrzeczenie się prawa własności.

Kwestie związane z samochodem, który wszedł do majątku wspólnego mogą być rozliczane w postępowaniu o podział majątku, które może nastąpić:

- w osobnym postępowaniu po rozwodzie,

- w wyroku rozwodowym (art. 58 KRiO § 3. Na wniosek jednego z małżonków sąd może w wyroku orzekającym rozwód dokonać podziału majątku wspólnego, jeżeli przeprowadzenie tego podziału nie spowoduje nadmiernej zwłoki w postępowaniu.)

- przed notariuszem (jeśli będzie zgoda dwóch stron).

Sugeruję zrobić u notariusza rozdzielność + podział majątku. Tak będzie najszybciej. Jeżeli jest pozew o rozwód z orzekaniem o winie to sprawa może się ciągnąć ładnych kilka lat.

Pozdrawiam,
BP

Sugeruję zrobić u notariusza rozdzielność + podział majątku.
Do tego potrzebna jest zgodna wola obu stron co do wprowadzenia samej rozdzielności oraz wartości majątku podlegającemu podziałowi. Nie ma zgody - notariusz nie sporządzi aktu.

na zgode 2 strony nie ma co liczyć pozostaje kwestia sądowa
Weigol myślę żeby od razu zgłosić wniosek do sądu przy okazji składania pozwu o podział o ustalenie stanu konta w dniu ślubu . wtedy czarno na białym bedzie wiadomo ile "razem "uzbieraliśmy i z tego żądać podziału , a ze swojej strony poprosić o wyciągi z konta i karty zony którą miała przypisaną do mojego konta i bedzie widać co z jakiego konta sie płaciło

Wnioskować możesz dosłownie o wszystko. Aby wniosek miał ręce i nogi należy go uzasadnić.
bedzie wiadomo ile "razem "uzbieraliśmy i z tego żądać podziału
Tylko z tego co zostało.

teraz to ona nie ma oszczędności(chyba) bo wszystko poszło na zakup auta więc raczej bedzie trzeba wnioskować o podział tego auta ,a przynajmniej wkładu własnego

Powrót