Rozwod!! Prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku anka26.07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anka26.07

Stały bywalec
Odpowiedzi
406
Dostałam wezwnie na rozprawe rozwodowa jest to juz 3 sprawa, obecnie nie przebywam na terenie Polski.Wstawiennictwo jest obowiazkowe,gdy nie bedzie mnie na rozprawie sad moze wymierzyc kare grzywny,ale niestety mnie nie stac teraz na powrot do Polski i wstawic sie na rozprawe.Ta sprawa ma byc ostatnia ktora rozwiazuje malzenstwo.Czy jest sposob aby nie wstawic sie na sprawe,nie zostac ukarana grzywna a zeby sprawa odbyla sie bez mojej obecności? :?: ....chce tego rozwodu od zaraz!!!

art.214 k.p.c. :
Rozprawa ulega odroczeniu, jeżeli sąd stwierdzi nieprawidłowość w doręczeniu wezwania albo jeżeli nieobecność strony jest wywołana nadzwyczajnym wydarzeniem lub inną znaną sądowi przeszkodą, której nie można przezwyciężyć.

Odroczenie rozprawy następuje z urzędu, jeżeli nieobecność wzywanego podmiotu spowodowana została wymienionymi w art. 214 przyczynami, których powstanie nie zależy od zachowania się tego podmiotu, a więc nieprawidłowością doręczenia, nadzwyczajnym wydarzeniem lub nie dającą się przezwyciężyć przeszkodą.

Proszę zawiadomić sąd o swojej sytuacji. Podejrzewam, że w grę może wchodzić nawet wyznaczenie kuratora [?].
Sąd na uparciucha chce Panią widzieć w sądzie, z pewnością chce jeszcze usłyszeć co Pani ma do powiedzenia w sprawie pozwu.
Prosze złożyć pismo, w którym akceptuje również i Pani pozew (co do części orzeczenia o rozwodzie) - nie wiem o co wnosi druga strona. Może być wniosek o to w czyich rękach pozostanie np. lokal mieszkalny.
LUB
złożyć wniosek i wyznaczenie kuratora w osobie, np. rodzica, rodzństwa, etc.
Wszystko zależy od sytuacji.
Ale proszę zawiadomić sąd o swojej sytuacji. Może Pani przesłać również zaświadczenie od pracodawcy, wyliczyć szacunkowe koszty podróży do kraju (+powrót), strata dniówek, przeszkody medyczne, etc.

Serdecznie dziekuje za odpowiedz :)

Powrót