rozwód rezydentów UK

• Autor wątku Autor wątku Sapalski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sapalski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Małżonka grozi rozwodem, wiem, że chce to zrobić w Polsce, ponieważ nasze kochane sądy lekką ręką odbierają ojcom dzieci i wyciągają ponadprzeciętne alimenty od rodziców z UK. Na 200% chciałaby zabrać dziecko i wyjechać do ojczyzny.

Z tych powodów zależy mi, aby proces przeciągnąć do UK ponieważ zyskam przewagę, a przynajmniej tak mi się wydaję.
Jesteśmy od wielu lat rezydentami UK, czy istnieje prawna możliwość zablokowania jej wniosku rozwodowego przeze mnie i przeniesienia sprawy do UK ze względu na jurysdykcję?

Czy można uniemożliwić dziecku wyjazd z UK?

Ja nie chcę się rozwodzić ani niczego jej odbierać, moim celem jest uniemożliwienie jej odebrania dziecka, które się tutaj urodziło i tu jest jego dom. Żona to klasyczny przypadek, zabierze mi co się da a resztę spali. Najgorsza akceptowalna przeze mnie sytuacja to taka, gdy żona dostanie rozwód i opiekę jednak dziecko będzie musiało mieszkać w Wielkiej Brytanii w celu utrzymania kontaktu ze mną, gorszej opcji nie przełknę.

Proszę Państwa, jakieś pomysły?

Ostatnia edycja:
w przypadku rozwodu polakow rezydentow rozwod moze sie odbyc zarowno w polsce jak i w uk
jesli pan zlozy o rozwod pierwszy w UK to sprawa bedzie rozpatrywana w UK
czyli kto pierwszy ten lepszy ;)

Czy w Wielkiej Brytanii można po złożeniu pozwu zawiesić bieg sprawy?

Powrót