Rozwód w Niemczech czy lepiej w Polsce?

• Autor wątku Autor wątku Kaweczka1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaweczka1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Ponad 2 lata temu wziąłem ślub w Polsce. Zaraz po nim wraz z żoną wyjechaliśmy do Niemiec i tam mieszkaliśmy. Nie mamy dzieci. Ponad miesiąc temu wróciłem do Polski i chcę złożyć pozew o rozwód. Żona została w Niemczech. Nie otrzymujemy kontaktu. Prawdopodobnie zmieniła adres zamieszkania. Nie wiem gdzie lepiej złożyć pozew o rozwód? Czy mogę mogę w pozwie podać jej ostatni adres zamieszkania, gdzie mieszkaliśmy oboje?

Skoro ślub był w Polsce to w Polsce składa się papiery o rozwód. Nie zmienia to faktu ze jak jej nie znajdziesz to z rozwodu nici. Musisz mieć dobry powód do rozwodu, wtedy zakładasz sprawę w sadzie i sad ja znajdzie... Najlepiej zadzwoń do urzędu stanu cywilnego i się zapytaj jakie są kroki w Twoim przypadku.

jeżeli jesteś zameldowany w Niemczech to możesz złożyć w Niemczech, w Polsce nic nie zdziałasz jak nie znasz jej adresu , własnie mój znajomy to przerabia tez nie zna aktualnego adresu zony

Jeżeli obydwoje małżonkowie mają obywatelstwo polskie i wspólne miejsce zamieszkania w Niemczech, właściwy dla orzeczenia rozwodu jest sąd niemiecki, który orzeka według prawa polskiego.W tym przypadku nie jest konieczne wykazanie się rocznym okresem separacji.
Komisja Europejska - Europejska Sieć Sądownicza - Rozwód - Niemcy

belunia a mam pytanie bo chce wystapic o rozwod. Mam podwojne obywatelstwo: polskie i niemieckie. Małżonka posiada obywatelstwo polskie. Mieszkamy pod wspólnym adresem od 01.08.2013.
Czy moge zlożyć wniosek tu w Nimczech, gdyż z tego co napisaleś/ łaś wynika że mogę w Niemczech i są to orzeknie.
Bardzo proszę o pomoc.
I mam jeszcze pytanie gdzie składa się wniosek, czy w siedzibie miasta ( mieszkamy we Flensburg) , może buerger biuero. Może inna instytucja. I orientujesz się ile taki wniosek może kosztować?
Pozdrawiam.

Pamietajcie panowie tylko o jednej rzeczy,jesli posiadacie dzieci to niestety będziecie musieli o nie walczyć na terenie Niemiec jeśli oczywiście wasz wspólny meldunek (ostatni) był na terenie Niemiec.Jeśli ślub był brany na terenie Polski,to oczywiście rozwód może być i w PL i w DE,z czego wydaje mi się że mniej skomplikowanie wygląda to w PL.
Najlepszym sposobem żeby walka o dziecko toczyła się tez na terenie Polski jest niestety wymeldowanie dziecka z Niemiec jakimś sposobem i zameldowanie go w Polsce i wtedy przystąpić do procedury rozwodowej,to jest ważne,bo nie każdemu ojcu bedzie się się usmiechać odwiedzanie swojego dziecka w Niemczech.A instytucja jugendamt będzie stawała na głowie żeby ograniczac was w prawach ojcowskich,jezeli będziecie mieszkac na terenie Polski.To taka mała przestroga,zanim przystąpicie do rozwodu... Aha i jeszcze jedno jeśli nie znacie adresu swoich kobiet,niestety musicie je wysledzić,u mnie trwało to dwa tygodnie ale ze skutkiem ;)

Powrót