Rozwod w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Kurak28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jezeli masz juz unbefristet, nikt nie odbierze Ci prawa pobytu w Niemczech. I to bez wzgledu na to, czy masz obywatelstwo niemieckie, czy polskie. Idziesz do adwokata, przedstawiasz dochody, ktore sa za niskie, bys mogl pokryc koszty sprawy oraz pelnomocnika. Zaplacisz jakies 20 euro (symbolicznie) za adwokata i to wszystko.

jesli ta trojka dzieci jest z waszego zwiazku to wszystko bedzie zalezalo od sytuacji zawodowej kazdego z rodzicow i dochodow osiaganych z pracy, na chwile obecna ciezko cokolwiek prorokowac bez wiekszosci podstawowych informacji.

Witam
Od roku jestem mezatka.Oboj jestesmy polakami.Maz jest w Niemczech 18 lat i nigdy nie staral sie o obywatelstwo.Obecnie ma zalozona Gewerbe a ja siedze w domu z dzieckiem. Dziecko jest urodzone w DE. Ja mam pozwolenie na pobyt staly 2006r i zezwolenie na prace od 2007 roku. Zwiazek malzenski zawalismy w Polsce.Czy chcac wziasc rozwod musze jechac do Polski? Czy nalezy mi sie jakas pomoc od panstwa? Mam tylko Kindergeld :(

jezeli macie polskie..to rozwod tu wedlug prawa polskiego(zwolnienie z oplat na specjalny wniosek przy niskich dochodach)..wstawialam tu link juz kilka razy...gdzies byl podobny temat

czy sie cos nalezy to nie wiem..z pozwoleniem na prace raczej tak..
wohngeld lub doplata z ALG2 ale najpierw beda od meza chcieli zeby placil alimenty..jobcenter
skoro malzonek jest tak dlugo tu..to dziecko pewnie ma niemieckie obywatelstwo to sie nalezy

Uzyskanie niemieckiego obywatelstwa przez urodzenie w Niemczech

Od 01.01.2000 dziecko urodzone w Niemczech z rodziców-obcokrajowców otrzymuje niemieckie obywatelstwo gdy przynajmniej jedno z rodziców:

- od przynajmniej ośmiu lat przebywa na terenie Niemiec,

- posiada pozwolenie na pobyt (Aufenthaltsberechtigung) albo od przynamniej trzech lat nieograniczoną wizę pobytową, tzw. na stałe (unbefristete Aufenthaltserlaubnis).

Osoba, który w ten sposób (przez urodzenie na terenie Niemiec) otrzymała niemieckie obywatelstwo musi się po ukończeniu 18 roku życia a przed 23 rokiem życia pisemnie zdecydować, czy zachowuje niemieckie czy też inne obywatelstwo, które posiada. Jeśli chce zachować niemieckie obywatelstwo musi udowodnić rezygnację z obywatelstwa innego kraju. Jeśli do ukończenia 23 roku życia nie złoży takiego oświadczenia niemieckie obywatelstwo przepada automatycznie.
Dzieci urodzone przed 01.01.2000 nie wchodziły przez ten fakt w posiadania niemieckiego obywatelstwa.
SozPol.com - prawo-urodzeniewde

Corka ma 3 latka i polski paszport mimo ze sie tu urodzila a meldunek doatla odrazu ode mnie. Moj maz wczesniej prowadzil firme z Niemcem ale nie wiem jak dlugo bo nie interesowalam sie tym Obecnie spolka jest rozwiazana.Wiem ze moj maz na obecnym mieszkaniu ma meldunek od 2006 roku a wczesniej jak byl sam pomieszkiwal trochu tu troche tam i nie ma ciaglego meldunku :/ Ja sama bede chciala zeby maz placil alimenty napewno mu ich nie odpuszcze.

anka, skonkretuzuj pytanie, bo nie zrozumialam o co Ci chodzi.

Athina konkretnie interesuje mnie to czy biorac rozwod w DE, bo juz wiem ze moge tu to zrobic, dam sobie rade.Nie mam obywatelstwa i corka mimo tego ze sie tu urodzila ma paszport polski. Zastanawim sie czy odchodzac od meza polaka ktory ma geewrbe nie bede musiala wrocic do rodzicow, do Polski? Czy bede w stanie sam sie utrzymac w DE? Zapisalam corke dp przedszkola bo sam chce pojsc na kurs jezyka a wiadomo ze to wszystko kosztuje. Mam metlik w glowie...

jak masz pobyt staly i pozwolenie na prace nikt nie ma prawa Cie wyrzucic i masz takie same przywileje jak niemiec..

na innym forum gdzie jest mnostwo polakow..kazdy z pozwoleniem na prace ma prawo do zasilkow i z nich korzystaja..kto ma prawo do zasilku

Einen Anspruch auf Arbeitslosengeld II haben:
- Arbeitslose, sofern sie erwerbsfähig sind
- Arbeitnehmer (wenn sie weniger verdienen, als die Leistungen nach
dem SGB II ausmachen würden)
- Selbständige
- Personen, die sich in einen Umschulung befinden
- Personen, die eine Maßnahme der Arbeitsförderung durchführen
- Ausländer mit Arbeitserlaubnis:!: (oder bei denen die Voraussetzung
für die Erteilung einer Arbeitserlaubnis vorliegen)...............
- erwerbsgeminderte Personen, soweit sie mehr als 3 Stunden arbeiten
können

und

bedürftig sind.

Arbeitslosengeld II - wer hat einen Anspruch - Hartz IV 4 - ALG II 2

Ostatnia edycja:
Belunia mam oba zezwolenia.Moze moglabys mnie pokierowac gdzie mam najpierw pojsc.Czy moge zostac na swoim mieszkaniu z corka i poprosic meza by sie wyprowadzil? Czy wtedy koszt za mieszkanie zaplaci panstwo? I jakie swiadczenia nam sie naleza? Mam ubezpieczenie prywatne w AOK czy nadal bede musiala je oplacac?
Jak naliczane sa alimenty? Jakie sa to kwoty?

zglosic sie do Jobcenter...lub ARGE..
zalezy jak to sie tam u was nazywa..mieszkanie osobne Ci powinni zaplacic do pewnych metrow..wszystko sie tam dowiesz na rozmowie

jezeli przyznaja zasilek to beda oplacac ubezpieczenie..ale panstowe w AOK..to tylko zmienisz..
i cala reszte

serdecznie Ci dziekuje :*
Mieszkanie mam male bo 48m2 ale jak dla mnie i corki wystarczy
Maz jest w trakcie kupowania domu wiec mysle ze nie bedzie problemu z jego wyprowadzka :)
Jeszcze raz dziekuje bardzo

ty mozesz miec 45 metrow plus 15 ma dziecko

oczywsicie nie trzeba rozwodu,,,wystarczy sie wynies od meza zeba przyslugiwalo..znam duzo osob kobiet w tej samej sytuacji co Ty..latami juz

Ostatnia edycja:
Ja myslalam ze dopiero po rozwodzie....
To byla cenna informacja ale ja teraz nie ma do kogo pojsc bo tu jestem sama :( Cala moja rodzina jest w Polsce a z mieszkaniem nie wiem jak to bedzie. Byc moze maz bedzie robil mi problemy i nie bedzie chcial sie wyprowadzic :(

Chcialabym jeszcze zapytac o alimenty wyczytalam ze gdy ojciec dziecka zarabia do 1500e nalezy sie na dziecko 317e.Czy ja dopouki nie dostane pracy moge zasadzic go o alimenty na siebie?

Ostatnia edycja:
Witam.

Nie wiem czy dobrze trafilam,ale opisze moja sytuacje.
Od poltora roku mieszkam w Niemczech.W kwietniu zeszlego roku wyszlam za maz za Polaka posiadajacego obywatelstwo niemieckie.
Mamy polroczna coreczke.
Juz w czasie ciazy zdarzylo sie,ze maz raz podniosl na mnie reke...
Byly tez wyzwiska,grozby...
Jednak ja dalej z nim zostalam bo chcialam dac mu szanse bycia ojcem i lepszym mezem...
Dzis mielismy kolejna mega klotnie...Poszlo mu o to,ze chce jechac do Polski z mala na tydzien.Jemu w ogole nie podoba sie to,ze chce odwiedzac czasami swoja rodzine lub jak moja rodzina do mnie przyjezdza...Najlepiej by bylo dla niego jakbym sie z nimi wcale nie kontaktowala...
Dzis wspomnial o rozwodzie i o tym,ze wtedy ja napewno nie dostane dziecka a jesli jakims cudem mi sad przyzna opieke to on mnie zabije bo jest do tego zdolny...
Nie wiem co mam robic.Nie mam dokad isc i nie mam tez zadnych oszczednosci.
Moja coreczka jest dla mnie wszystkim i boje sie ze w razie gdyby doszlo do rozwodu to on mi ja odbierze.

Znam jego i jego rodzine.Wiem,ze znalezli by najlepszych adwokatow i zrobili ze mnie najgorszy matke...

Doradzcie co mam robic.

no rzeczywiscie ciazko jest wygrac polakowi z niemcem..w sprawie dzieci..to moze sie wyprowadz na swoje mieszkanie,,panstwo oplaci jak masz pozwolenie na pobyt i prace..wtedy widzenia dziecka beda podzielone..do Polski raczej przy upartym

tacie nie ma szans...trudna walka..zreszta chyba filmy na Youtube ogladasz jak to polkom odebrano dzieci..i to kobiety wyksztalcone..na poziomie

wystarczy wbic" Niemiecki jugentamt" i wszystko na temat

Kurak, idziesz do adwokata, przedstawiasz zarobki oraz wydatki. Tam jest fundusz dofinansowujacy jurysdykcyjne klody finansowe. Za adwokata zaplacisz grosze (20 euro), a dowiesz sie wiecej, niz tutaj;))))))

To niesluszne, ze w wypowiedziach tak dyskryminujecie Polakow! Skad ta pewnosc, ze przegral, bo POlak? Prawo to prawo, na jego polaszczyznie moze polec kazdy. A jak Polak, to dlatego, ze POlak? Hej!

Powrót