N
narybek20
Witam. W 2002 roku wzięłam ślub z Anglikiem (cywilny w Angli i kościelny w Polsce). W 2008 (kwiecień) wróciłam do Polski z naszym 4 letnim synem. Planowaliśmy powrót do Polski z mężem, ale niestety On 3 tygodnie przed wyjazdem "zmienił zdanie" i powiedział mi, że ma dość naszego związku.... Od tamtej pory ja mieszkam w Polsce z synkiem, mam stałą pracę i mieszkam w miejscu zameldowania (mieszkanie spółdzielcze - główny lokator mój tato). Mój mąż mieszka w naszym domu w Angli, a nasze mieszkanie w Angli wynajmuje ludziom. Ja chciałabym rozwodu, ale on nie chce o tym ze mną rozmawiać ... Niestety nie mogę pozwolić sobie na jeżdżenie do Angli, aby złożyć pozew o rozwód, a w Polsce boję sie składać, bo podobno polskie sądy chętnie przydzielają prawo rodzicielskie rodzicowi, który jest obcokrajowcem
Zaznaczam, że mąż nigdy nie próbował odebrać mi dziecko, odwiedza synka co 2 miesiące (przyjeżdża na weekend). Poza tym chciałabym wziąć kredyt i kupić mieszkanie, ale mąż nie chce rozmawiać o podziale majątku (ze sprzedaży chociażby mieszkania w Angli miałabym na wkład...) Jak uzyskać rozwód bez wyjeżdżania do Angli...nie mogłabym również przyjeżdża na sprawy sądowe tam, wychowuję sama dziecko i mam pracę)...Jak uzyskać podział majątku... Z góry serdecznie dziękuję za pomocne odpowiedzi.