Rozwód z Anglikiem

• Autor wątku Autor wątku narybek20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

narybek20

Witam. W 2002 roku wzięłam ślub z Anglikiem (cywilny w Angli i kościelny w Polsce). W 2008 (kwiecień) wróciłam do Polski z naszym 4 letnim synem. Planowaliśmy powrót do Polski z mężem, ale niestety On 3 tygodnie przed wyjazdem "zmienił zdanie" i powiedział mi, że ma dość naszego związku.... Od tamtej pory ja mieszkam w Polsce z synkiem, mam stałą pracę i mieszkam w miejscu zameldowania (mieszkanie spółdzielcze - główny lokator mój tato). Mój mąż mieszka w naszym domu w Angli, a nasze mieszkanie w Angli wynajmuje ludziom. Ja chciałabym rozwodu, ale on nie chce o tym ze mną rozmawiać ... Niestety nie mogę pozwolić sobie na jeżdżenie do Angli, aby złożyć pozew o rozwód, a w Polsce boję sie składać, bo podobno polskie sądy chętnie przydzielają prawo rodzicielskie rodzicowi, który jest obcokrajowcem :( Zaznaczam, że mąż nigdy nie próbował odebrać mi dziecko, odwiedza synka co 2 miesiące (przyjeżdża na weekend). Poza tym chciałabym wziąć kredyt i kupić mieszkanie, ale mąż nie chce rozmawiać o podziale majątku (ze sprzedaży chociażby mieszkania w Angli miałabym na wkład...) Jak uzyskać rozwód bez wyjeżdżania do Angli...nie mogłabym również przyjeżdża na sprawy sądowe tam, wychowuję sama dziecko i mam pracę)...Jak uzyskać podział majątku... Z góry serdecznie dziękuję za pomocne odpowiedzi.

Witaj!

Wydaje mi się że na początku warto spojrzeć na ustawę PPM, a zwłaszcza:

V. Małżeństwo

Art. 14.
O możności zawarcia małżeństwa rozstrzyga w stosunku do każdej ze stron jej prawo
ojczyste.

Art. 15.
§ 1. Forma zawarcia małżeństwa podlega prawu państwa, w którym jest ono zawierane.
§ 2. Jednakże, gdy małżeństwo jest zawierane poza granicami Polski, wystarcza zachowanie
formy wymaganej przez prawa ojczyste obojga małżonków.

Art. 16.
Do unieważnienia małżeństwa stosuje się prawo określone w art. 14 i 15.

Art. 17.
§ 1. Stosunki osobiste i majątkowe między małżonkami podlegają ich każdoczesnemu
wspólnemu prawu ojczystemu. Każdoczesne wspólne prawo ojczyste stron
rozstrzyga także o dopuszczalności zawarcia, zmiany lub rozwiązania majątkowej
umowy małżeńskiej.
§ 2. Stosunki majątkowe wynikające z majątkowej umowy małżeńskiej podlegają
wspólnemu prawu ojczystemu stron z chwili jej zawarcia.
§ 3. W braku wspólnego prawa ojczystego małżonków prawem właściwym jest
prawo państwa, w którym oboje małżonkowie mają miejsce zamieszkania, a
gdy małżonkowie nie mają miejsca zamieszkania w tym samym państwie, właściwe
jest prawo polskie.

Art. 18.
Dla rozwodu lub separacji właściwe jest wspólne prawo ojczyste małżonków z chwili
wystąpienia z żądaniem rozwodu lub separacji. W braku wspólnego prawa ojczystego
małżonków właściwe jest prawo państwa, w którym oboje małżonkowie mają
miejsce zamieszkania, a gdy małżonkowie nie mają miejsca zamieszkania w tym
samym państwie, właściwe jest prawo polskie.

1. Jakaś bzdura z tą opieką nad dziećmi dla rodziców obcokrajowców.
2. Możesz żądać rozwodu w Polsce lub w Anglii. Twój wybór. Jeżeli wystąpisz w Anglii, nie wiem, czy Twoja obecność jest konieczna.

Powrót