rozwód z Niemcem

• Autor wątku Autor wątku Sabinaas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sabinaas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie dotyczące rozwodu z obywatelem Niemiec.
Moja koleżanka znalazła się w bardzo trudnej sytuacji i nie bardzo wie do kogo się zwrócić, ponieważ sprawa jest dosyć skomplikowana.

Ona Polka, on Niemiec, mają ślub cywilny zawarty 4 lata temu, mają dziecko, które urodziło się w Niemczech.
Ona nigdy nie pracowała, mąż jej nie traktował zbyt dobrze, poza tym zgłosiła również pobicie na policji. Teraz wróciła do Polski, jest z dzieckiem i znalazła prace i chce tu zostać. Chce również złożyć pozew o rozwód, tylko boi się czy będzie to w ogóle możliwe.
1. Gdzie toczyłoby się postępowanie? Polska czy Niemcy?
2. Czy na pewno dostanie opiekę nad dzieckiem i w jaki sposób to rozwiązać żeby mogła prawnie zabrać dziecko z Niemiec i zameldować w Polsce?
3. Pozostaje kwestia alimentów, gdzie to załatwić?
4. jak długo trwa taki proces rozwodowy?

Dziękuje za wszelkie informacje.
Chciałabym jej pomóc, a naprawdę trudno cokolwiek znaleźć na internecie na ten temat.

Czy ktoś coś wie na ten temat od strony praktycznej? póki co poczytam stronę, która została polecona.
dzięki za wszelkie info

Może inaczej.
Przeniosę ten temat do bardziej stosownego działu, którym jest prawo międzynarodowe.

Witam,mam podobne pytanie:jestem Polką zamężną z Niemcem.Pobraliśmy się 9 lat temu a od 8 lat nie mamy żadnego kontaktu ze sobą,ja mieszkam od 8 lat w Polsce a gdzie mieszka mój mąż - nie wiem.Czy możliwy jest rozwód przeprowadzony tak żebym nie musiała się ruszać z Polski,dodam że wspólnego majątku ani dzieci nie mieliśmy.No i nie znam miejsca zamieszkania mojego męża.Jednak od 8 lat nie mamy ze sobą kontaktu jak już wspomniałam i chcę się wreszcie rozwieść.Jak to najlepiej załatwić?Z góry dziękuję za pomoc.

Na jedną rozprawę rozwodową trzeba się stawić osobiście.
Miejsce zamieszkania męża można ustalić, o ile to są nadal Niemcy.

moderacja- reklama

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A czy rozwód może być przeprowadzony w Polsce?Ja mieszkam w Polsce.Co jeśli pomimo ustalenia miejsca zamieszkania mojego męża nie stawi się on na rozprawę rozwodową,a nie stawi się na pewno,nawet na jedną, bo go znam.Czy zostanę mężatką do końca życia?Czy naszych interesów w sądzie nie mogą reprezentować adwokaci?Nawet na tej jednej rozprawie o której Pan wspomniał?Ja też nie chcę być na rozprawie rozwodowej chociaż jak przepisy mnie zmuszą to będę ale on nie będzie na pewno,to wiem na 100%.Co wtedy?

Powrót