Rozwód z pomoca adwokata

• Autor wątku Autor wątku Ewelin33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewelin33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie,
powiedzcie mi prosze tak orientacyjnie, jakie są stawki prowadzenia sprawy rozwodowej przez adwokata. Jak wyglądają te stawki w przypadku kiedy mąz jest zagrania i byc moze nie odbierze pozwu rozwodowego i tzreba bedzie ustalac kuratora? Do tego jescze dochodzi walka o alimenty na dziecko. Czy jest różnica w cenie przy orzekaniu o wienie??
Powiedzcie jak wyglądają takie opłaty,bo po wstępnym rozeznaniu sie przyłamałam cenami, choć boje sie, ze oszczędzając na adwokacie moge więcej stracić.
A i jeszcze jest kwestia mieszkania, pomijając późniejszy podział majatku powiedziano mi, ze powinnam szybko postarać sie o wpis do księgi wieczystej. Wiem ze w sądzie moge wnioskowac o zwolnienie z opłat, lub części, ale ile kosztuja dobrzy adwokaci??
Pozdrawiam wszystkich

Najczęściej wynagrodzenie zryczałtowane jest pobierane za prowadzenie spraw sądowych. Wysokość wynagrodzenia adwokackiego jest ustalana na drodze umowy z klientem, ale pewną wskazówkę może stanowić rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu (Dz.U.02.163.1348).

Przykładowo w "zwykłej" sprawie o zapłatę wynagrodzenie ustalane jest widełkowo w zależności od wartości sprawy. Zgodnie z wymienionym rozporządzeniem stawki minimalne wynoszą przy wartości przedmiotu sprawy:

1) do 500 zł - 60 zł;
2) powyżej 500 zł do 1.500 zł - 180 zł;
3) powyżej 1.500 zł do 5.000 zł - 600 zł;
4) powyżej 5.000 zł do 10.000 zł - 1.200 zł;
5) powyżej 10.000 zł do 50.000 zł - 2.400 zł;
6) powyżej 50.000 zł do 200.000 zł - 3.600 zł;
7) powyżej 200.000 zł - 7.200 zł.

Do ustalonej kwoty wynagrodzenia należy doliczyć VAT (obecnie 22%). Zainteresowani mogą zapoznać się z pełnym tekstem rozporządzenia
Oprócz wartości przedmiotu sporu na wysokość wynagrodzenia ma wpływ poziom skomplikowania sprawy i czas jej trwania.

Systemy rozliczeń
Stosowane są dwa główne systemy rozliczeń:
System wynagrodzenia zryczałtowanego
Wynagrodzenie określane jest poprzez ustalenie z góry konkretnej kwoty wynagrodzenia.System ten jest stosowany w sprawach, w których można w przybliżeniu określić zakres prac i ich wymiar czasowy.
System rozliczeń godzinowych
Wysokość wynagrodzenia zależy od ilości czasu poświęconego wykonaniu zlecenia.System ten jest stosowany głównie przy stałej obsłudze prawnej oraz gdy nie jest możliwe określenie z góry zakresu prac

Pati, wielkie dzieki za odpowiedź. Radziłam sie jednego adwokata i powedział mi, ze jego wynagrodzenie przy prowadzeniu sprawy rozwodowej bedzie wynosic ok 2500 zl, osobno bedzie prowadzic sprawe o wpis do księgi wieczystej i osobno o alimenty, ale nie podał mi jeszcze tych kwot. Zastanawiam czy np. w przypadku rozwodu mozna to uznac za rozsądną cene, czy jest to stosunkowo drogo. Na prowadzenie tej sprawy musze wziąść kredyt, dlatego tak sie waham. A może lepiej wziąść adwokata z urzędu?? Czy warto??

O tym musisz sama zadecydować :). Jeżeli chodzi o przyznanie adwokata z urzędu bedziesz musiała się dobrze postarać żeby go dostać , napisać konkretne uzasadnienie :) . Z praktyki wiem , że na 100 wniosków przechodzi z 15 góra 20 :) , dlatego musisz opisać bardzo dobrze swoją sytuację :) , bytową materialną itp.

Pozdrawiam:)

Powrót