I
iwomalo
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam wszystkich serdecznie i mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto mi pomoze.Od 14 lat mieszkam we Wloszech i jestem mezatka z Wlochem mamy 13 letnie dziecko urodzone tutaj,ja mam obydwa obywatelstwa a dziecko jest rowniez zrejestrowane w Polsce.Od dawna sie nie ukalda a malrzenstwo utrzymywalo sie tylko z uwagi na dziecko.W tym roku pojechalismy na wakcje do Polski i dziecku sie tak spodobalo ze nie chce slyszec o powrocie do Wloch, a ja wachalam sie zawsze z powrotem do kraju gdyz mnialam obawy ze dziecko nie bedzie tam chcialo na stale zamieszkac.Ojciec dziecka zawsze mnie zapewnial ze jak maly bedzie chcial zostac w polsce to nie bedzie nam robil problemow.Ja wrocilam do Wloch po nasze rzeczy gdyz najpierw tatus sie zgodzil w pierwszej wersji a teraz mnie straszy adwokatami,odlegloscia nie dalej jak 300 km,codziennie zmienia wersje a ja nie wiem co zrobic.Dziecko od jutra idzie do Polskiej szkoly gdyz napoczatku tatus sie zgodzil a teraz robi nam pod gorke.Jutro idzie do adwokata po prawna porade a ja nie wiem co robic...Bylam w Polsce u prawnika i powiedzial mi ze sprawe rozwodowa gdyz jeszcze jej nie wnieslismy(ugodowa)mozna rowniez wniesc w Polsce gdyz jest znaczniej szybciej niz tutaj(2 lata separacji)Cala kochajaca rodzinka ktora mnie tak ubustwiala wcale sie do mnie nie odzywa,poprostu maja mnie gdzies bo przyjechalam bez dziecka,a tak naprawde to to dziecko nigdy ich zbytnio nie interesowalo i nagle taka wielka zmiana.Napisze jeszcze ze tatus nie pracuje,zawsze dorabial na czarno i mieszkamy w mieszkaniu spoldzielczym (comune) bez pozwolenia (abusivi),mieszkamy w takiej dzielnicy gdzie dziecku po roku czasu musialam zmienic szkole gdyz wrocilo do domu pobite z placzem a w Polsce mam mieszkanie po babci + mieszkanie ktore wynajmuje i nie mam problemu ze znalezieniem pracy,wiec na poczatek nie byloby problemu.Moje pytanie jest takie,co moge zrobic aby spokojnie mieszkac z dzieckiem w Polsce i czy moge wszystkie te sprawy rozwodowe i przyznanie mi dziecka zalatwic tam a nie tutaj.Czy jest wogole taka mozliwosc.Z gory dziekuje za szybka pomoc.