Rozwód...

• Autor wątku Autor wątku Jola55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jola55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mąż wyprowadził się,lecz nie wymeldował,w jaki sposób mogę go wymeldować,mieszkanie jest spółdzielcze nabyte przezemnie przed ślubem.Mąż jest anarchistą i nie uznaje żadnego prawa,nie ma zamiaru się wymeldować,ani wyrazić zgody na rozwód,mówi,że nie podejmie wezwania,nie zgadza się na odrębność majątkową.Powiedział,że i tak nie mam dowodów na nic,a on wszystkiemu zaprzeczy i nawet,że nie mieszka ze mną nie mogę udowodnić.Proszę poradzcie co mam robić??? :help:

1. Jeżeli przebywa poza miejscem zameldowania ponad 3 miesiące wystarczy złożyć wniosek do urzędu miasta.
2. Zgody na rozwód nie musi wydawać - jeżeli nie będzie lub będzie (a nie nie stawia sie na rozprawy) proponuję od razu złożyć wniosek o ustanowienie kuratora - może Pani skrócić czas postępowania o kilka miesięcy.
3. kodeks rodzinny i opiekuńczy :
Art. 56. § 1. Jeżeli między małżonkami nastąpił zupełny i trwały rozkład pożycia, każdy z małżonków może żądać, ażeby sąd rozwiązał małżeństwo przez rozwód.
§ 2. Jednakże mimo zupełnego i trwałego rozkładu pożycia rozwód nie jest dopuszczalny, jeżeli wskutek niego miałoby ucierpieć dobro wspólnych małoletnich dzieci małżonków albo jeżeli z innych względów orzeczenie rozwodu byłoby sprzeczne z zasadami współżycia społecznego.
§ 3. Rozwód nie jest również dopuszczalny, jeżeli żąda go małżonek wyłącznie winny rozkładu pożycia, chyba że drugi małżonek wyrazi zgodę na rozwód albo że odmowa jego zgody na rozwód jest w danych okolicznościach sprzeczna z zasadami współżycia społecznego.

Jeżeli zatem strona udowodni, że nastąpił zupełny i trwały rozkład pożycia wtedy sąd może orzec o rozwodzie.

Powrót