Rozwod

• Autor wątku Autor wątku LacyLuc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LacyLuc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam i prosze o pomoc,
jestem poslubiona z Niemcem od siedmiu lat i mieszkamy w Niemczech, mam staly pobyt w Niemczech i dwuletniego syna, ktory tez urodzil sie w Niemczech, ja sama mam obywatelstwo polskie. Niestety chce sie rozwiesc poniewaz maz wykancza mnie psychicznie, grozi mi, duzo pije i od dawna juz ze soba nie wspolzyjemy, mieszkamy w tym samym mieszkaniu, ale spimy w osobnych pokojach, w 2008 roku maz przebywal 11 miesiecy poza domem. Do tego trzeba dodac, ze oboje dostajemy HarzIV i pieniadze na mieszkanie a dziecko oczywiscie Kindergeld.
Mam nastepujace pytania:
-czy po rozwodzie przysluguja mnie, jako Polce, i dziecku te same swiadczenia socjalne co dotychczas?
-kto ma prawo do zostania na obecnym mieszkaniu ( syn jest juz zapisany do przedszkola, mieszkamy w Mietwohnung )?
Za wszystkie odpowiedzi z gory serdecznie dziekuje

1. tak
2. odpowiedz na to pytanie jest dosyc zlozona, wiec ciezko cokolwiek napisac nie znajac szczegolow

co sie tyczy mieszkania sprawa wyglada tak:
oboje z mezem jestesmy najemcami, tzn. na umowie stoi Herr und Frau ...,
zaraz po slubie spisalismy u notariusza decyzje, w ktorej jest napisane, ze wszystkie rzeczy, caly majatek nalezy do mnie ( maz jest juz po jednym rozwodzie i wtedy bylo to potrzebne zeby ona nic nie dostala ).

to napisze tak, jesli bedziecie sie rozwodzic i w mieszkaniu nie bedzie awantur i interwencji policji to tak de facto nie ma podstaw do opuszczenia mieszkania przez ktoras ze stron, nie ma takiego przymusu.
przewaznie jest tak, ze strona ktora opiekuje sie dzieckiem zostaje w mieszkaniu z uwagi na dziecko wlasnie, ale to tez nie jest regula.

Niech wezmie Pani adwokata.Z adwokatem podpisze Pani u niego tzw PROCESKOSTENHILFE,tj zwolnienie od kosztow sadowych i wszystko bedzie dla Pani o wiele prostrze! Najlepiej adwokata mowiacego rowniez w jezyku polskim.Prosze to zrobic jak najszybciej!Powodzenia.

Gina: u adwokata można podpisać wniosek o Prozesskostenhife, ale jeszcze sąd musi ją przyznać.

Ale to adwokat juz na wstepie powie Pani czy ma Pani szanse "zakwalifikowac" sie do "zgody "sadu!

Powrót