Rura gazową sąsiada w moim mieszkaniu

• Autor wątku Autor wątku Zielonka8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zielonka8

Użytkownik
Odpowiedzi
90
Witam kupiłem mieszkanie z lat 70tych , mam pewien problem iż przez mój korytarz i łazienkę przechodzi gruba rura gazowa sąsiada. Blokiem zarządza wspólnota. Czy mogę domagać się usunięcia rur sąsiada z mojego mieszkania? Jeśli tak to jakie kroki powinienem podjąć? Dodam że sąsiad to starszy człowiek i jest w porządku ale nie zgodzi się na usunięcie rur z mojego mieszkania i położenie nowej instalacji na jego koszt. Proszę o porady i pozdrawiam.

Mam podobną stuację tylko to ja jestem tym sąsiadem którego rury biegną przez mieszkanie sąsiada. Sąsiad zagroził, że odetnie mi gaz bo przerabia instalację gazową i robi generalny remont. Ja natomiast podjęłam kroki żeby przerobić instalacje i poprowadzić moją instalację inaczej, poza mieszkaniem sąsiada. Niestety nie zdążę w terminie ogarnąć wszystkich papierów. Nie mam też zgody od Polskiej Spółki Gazowniczej na przerwę w dostawie gazu jeszcze. Czekam na wszystkie zgody i jak dostanę to wtedy wystąpię o wstrzymanie dostaw gazu.

Czy siąsiad od tak poprostu może odciąć rurę która przebiega przez jego mieszkanie?

Powrót