Ryczałt 8,5% i konieczna dopłata 12,5%

• Autor wątku Autor wątku elomorelo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elomorelo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

od paru lat płacę ryczałt 8,5%, nie mam firmy, co miesiąc robię przelew do urzędu wysyłając podatek za zarobki z poprzedniego miesiąca. Jest to przelew zdefiniowany jako PIT 28 gdy wysyłam pieniądze z konta bankowego online.

Jednak właśnie obliczyłem, że w roku 2021 zarobiłem lekko ponad 100.000zł, a chyba jakiś rok temu wprowadzono nowe zasady, które mówią że jeśli ktoś zarobi powyżej tej kwoty rocznie to musi zapłacić 12,5% od kwoty powyżej 100.000zł.

Czyli: jeśli ktoś przykładowo zarobił przez cały rok 120.000zł, to od kwoty 20.000zł musi zapłacić 12,5%. Jeśli cały rok płacił co miesiąc 8,5% to zostało mu dodatkowo do zapłacenia 4% z kwoty 20.000 zgadza się?

Jak w takim razie mam dosłać urzędowi te 4%? Tym zdefiniowanym przelewem się chyba nie da, bo tam trzeba wybrać konkretny miesiąc za który się płaci. Czy oprócz tego trzeba się udać do urzędu i wyjaśnić coś albo wysłać pismo?

Druga sprawa to rozliczenie PIT 28 za cały rok. Gdy będę go wypełniał to mam do zapłaconej łącznej kwoty ryczałtu dodać te dosłane 4%?

Powrót