Ryczałt a obrót nieruchomościami

• Autor wątku Autor wątku tadeuszk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tadeuszk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Prowadze dzialalność gospodarczą i jestem na ryczałcie od przychodów ewidencjonowanych, wiadomo niskie obroty, dochody - wiec ryczałt jest idealny do takiej dzialalnosci.
Teraz chcialbym dodatkowo pracowac dla jednej z agencji pośredniczącej w obrocie nieruchomościami. W agencji jest system wynagordzenia prowizyjnego (nie jestem w niej zatrudniony) wiec tylko jak sprzedam nieruchomosc otrzymuje prowizje. Kiedy cos sprzedam agencja wyplaca mi nalezna kwote a ja wystawiam jej fakture vat. I tu pojawia sie problem, gdyz dowiedzialem sie ze posrednictwo/obsluga nieruchomosci jest przeslanka do straty statusu ryczaltowca. (tzn. nie mozna byc na ryczalcie gdy ma sie dochod z tytulu posrednictwa czy jakos tak)

Jak zatem rozliczac sie z agencja nieruchomosci by jednoczesnie nie stracic statusu ryczaltowca??
Jak wiadomo system prowizyjny nie daje stalego dochodu, raz cos sprzedam a pozniej przez 3 miesiące nic i dlatego niezbedne jest dla mnie kontynuowanie dzialalnosci gospodarczej na ryczalcie - zysk jest z tego maly ale staly.
Prosze o rade, slyszalem ze zalozenie spolki jawnej moglo by pomoc. Dziekuje

Powrót