Ryczałt a VAT

• Autor wątku Autor wątku Sezamka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sezamka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie

Prowadzę handel internetowy (odzież) + usługi fotograficzne (sesje zdjęciowe dla firm odzieżowych i agencji modelek) na ryczałcie, dodatkowo wchodzę w VAT od 1 czerwca (przekroczenie kwoty zwalniającej 200 tysi).
Pytanie kupując aparat fotograficzny, obiektyw czy dron, czy mogę to odlczyć od VAT.

Przykład czysto teoretyczny żeby łatwiej to zrozumieć
:
Sprzedałem towaru plus wykonałem usługi za 10 tysięcy złotych, zakładając Vat 23 procent mam do zapłacenia 2300 zł VATu

Kupuje nowy obiektyw, aparat i dron za 10 tysięcy złotych które będe wykorzystywał do działalności gospodarczej, czyli też mamy 2300 zł.

Czy zapłacę 0 zł podatku VAT ?

Jak to ująć w ryczałcie , po prostu należny i naliczony i będzie 0 czy muszę jakieś dodatkowe księgowe dokumenty wypełniać dotyczące zakupu obiektywu czy dronu czy aparatu ?

Sezamka napisał:
... Jak to ująć w ryczałcie , ...
Ryczałt nie ma tu żadnego znaczenia, będziesz musiała prowadzić osobne ewidencje VAT, należnego i naliczonego. Z ich rozliczenia wyjdzie Ci ile masz do odprowadzenia do US.

PS.
Proponuję abyś w sieci poczytała stosowne poradniki na temat rozliczania podatku od wartości dodanej.

LeszsekS napisał:
Ryczałt nie ma tu żadnego znaczenia, będziesz musiała prowadzić osobne ewidencje VAT, należnego i naliczonego. Z ich rozliczenia wyjdzie Ci ile masz do odprowadzenia do US.

PS.
Proponuję abyś w sieci poczytała stosowne poradniki na temat rozliczania podatku od wartości dodanej.

Witam, dziękuje

Trochę poczytałam i trochę zrozumiałam ;) może nie wszystko. Vat naliczony i należny różnica to co odprowadzam do urzędu. Jak w danym miesiącu np kupię droższy sprzęt to mam nadwyżkę itp i to mogę przenieść na następny miesiąc. Dodatkowo prowadzę JPK_VAT jako ewidencje VAT i to wysyłam do urzędu co miesiąc do 25 dnia każdego miesiąca plus deklaracje VAT7.
Rozumiem że każdy zakup na firmę związany czysto ze sprawą firmową jak DRON do fotografi, Obiektyw do fotografii czy Laptop do edycji zdjęć, czy Odzież do sesji zdjęciowych mogę VAT odliczać i nigdzie więcej poza rejestracją VAT tego nie wpisuje np jako ewidencja wyposażenia ? (bo to znowu zahacza o ryczałt i prowadzenie ewidencji). Wiem że od 2019 uprościli i nie trzeba prowadzić ewidencji wyposażenia, może się mylę.
Niby dwie inne sprawy ale trochę się łączą. Do tej pory kupowałam wszystko za swoje pieniądze jako "rzeczy prywatne" bo wiadomo nie można było nic odliczać, teraz mogę VAT odliczyć od zakupów. Stąd trochę wątpliwości.

Ostatnia edycja:
Sezamka napisał:
... prowadzę JPK_VAT jako ewidencje VAT ...
jpk_VAT to nie jest ewidencja (jednolity plik kontrolny_VAT), a jest generowany na podstawie ewidencji. Na ryczałcie nie masz obowiązku prowadzenia ewidencji wyposażenia.

Powrót