Ryczałt - ewidencja przychodów

• Autor wątku Autor wątku Ankaa02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ankaa02

Mam kilka pytań dotyczących prowadzenia papierowej ewidencji przychodów dla osoby będącej na ryczałcie.
1. W ewidencji przychodów każdy miesiąc zapisuje się na osobnej stronie?
2. Czy w każdym miesiącu numery porządkowe zaczynają się od "1", czy numery to kontynuacja od początku do końca roku?
3. Na końcu każdej strony jest "suma przychodów od początku miesiąca...", czy tutaj powinno się sumować wszystko od stycznia czy każdy miesiąc oddzielnie?
4. Uzupełniając ewidencje przychodów muszę wpisywać dane z raportu dobowego czy mogę wpisać każdy paragon osobno?

Z góry dziękuję za pomoc!

1,nie
2.tak
3.każdy oddzielnie i wyliczyć podatek
4.z dobowego,jeśli jedna stawka

Czy jest Pan/Pani pewna swojej odpowiedzi na pierwsze pytanie? Moim zdaniem ewidencja byłaby nieczytelna jeśli nowego miesiąca nie będzie się rozpoczynało na nowej stronie.

Czy wyliczony podatek zapisuje się gdzieś w ewidencji?
Czy zapisywanie z raportu dobowego jest obowiązkowe czy można samemu zdecydować czy spisuje się z dobowego czy z każdego paragonu oddzielnie?

Ostatnia edycja:
Sorrry, pkt.1 ewidentna moja pomyłka. Jak kończę miesiąc, to wyliczam na reszcie ostatniej strony miesiąca podatek. Z oddzielnych paragonów jak najbardziej można. Co do numeracji , to każdy miesiąc zaczynam od 1, miałem kilka kontroli i żadnych uwag.

Mam problem z uzupełnieniem ewidencji przychodów. Jeśli raport dobowy za 16.02.2022 wygenerowałam dopiero 17.02.2022, to datą wpisu będzie 17.02.2022, a datą uzyskania przychodu 16.02.2022? Czy może w obu kolumnach powinna się znaleźć data 16.02.2022?
Proszę o pomoc.

Założyłam jednoosobową działalność gospodarczą 4lipca 2021. Na początku korzystałam z ulgi na start. Czy ta ulga obowiązuje jeszcze w styczniu? Czy za styczeń też powinnam zapłacić 381,81 za ZUS?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót