Ryczałt ewidencjonowany a 30 krotność ZUS

• Autor wątku Autor wątku qweasdzxc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qweasdzxc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam. Prowadzę jednoosobową działalność na ryczałcie. Teraz jest ciągle o tym zniesieniu 30 krotności ZUS i w końcu sprawdziłem co to jest. Teraz moje pytanie czy jeżeli mam w ciągu roku ok 220000 przychodu po osiągnięciu 142 950 przychodu w 2019 (taki jest chyba limit) nie muszę płacić całego ZUS?? Jak to jest z tym??

narazie żadne przepisy się nie zmieniły i limit dalej funkcjonuje. Po wyborach pewnie sie to zmieni ale szczegółów narazie nie ma żadnych na ten temat.

No właśnie pytam o to jak to działa i czy działa w moim przypadku bo ja w zeszłym roku miałem 220000 przychodu nie wiedziałem o tej 30 krotności ZUS i płaciłem cały ZUS przez cały rok czyli 12 *1166,85zł.
czy zapłaciłem za dużo??
można to odzyskać jeżeli tak??

to dotyczy głównie pracowników, który płacą ZUS od wysokości faktycznych zarobków pow 12.000 miesięcznie a nie minimalnego ZUS jaki Ty płacisz jako przedsiębiorca bodajże od ok 3800

Nie rozumiesz tego.
Ten limit dotyczy PODSTAWY ZUS.
Dla pracownika na umowie o pracę podstawą składek ZUS jest jego wynagrodzenie brutto. Jak ktoś dużo zarabia to np. w wrześniu, październiku - licząc narastająco od początku roku podstawa jego składek w danym roku przekroczyła 30-krotność i potem do końca roku - czyli np. za październik-grudzień od jego wypłaty nie potrącają składek.

Na działalności podstawę sam określasz (deklarujesz). Aktualnie dla tzw. pełnego ZUSu podstawa składek (czyli minimalne składki) to 2859,00.
Taką kwotę: 2859,00 wpisujesz w deklaracji ZUS i od niej naliczysz składki, które z zdrowotną i chorobową wynoszą: 1316,97.

Ale tak jak pisałem to jest podstawa minimalna. Ty jak chcesz możesz sobie zadeklarować wyższa podstawę, nawet co miesiąc inną.

Czy płaciłeś ZUS od wyższej podstawy iż obawiasz się przekroczenia limitu?

Powrót