Ryczałt za wodę w spółdzielni mieszkaniowej

• Autor wątku Autor wątku Adalbert98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adalbert98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
ŚSM w Cz-wie nalicza mi absurdalnie wysoki ryczałt za wodę - 11 m3 na osobę. Z tym się wiążą podwyższone opłaty za wywóz śmieci. Spółdzielnia zasłania się uchwałą zarządu. Czy ma ktoś pomysł co z tym można zrobić?

Zalożyc licznik i rozliczać się ze zuzycia.

Masz założony wodomierz? Jakie jest zużycie wg niego?

Nie mam wodomierza. W mieszkaniu są 3 piony co wymaga założenia 3 wodomierzy oraz rozrycia łazienki, kibla i kuchni. W sumie mały remont mieszkania.
Przez 2 miesiące monitorowałem zużycie wody i wyszło mi średnio 2,02 m3.
Żeby dojść do 11 m3 musiałbym codziennie wylewać do kibla 20 wiader wody.
W swoim Rozporządzeniu z dnia 14 stycznia 2002 r. (Dz. U. Nr 8 z dnia 31 stycznia 2002 r., poz. 70) Minister Infrastruktury określił przeciętne normy zużycia wody na jednego mieszkańca w gospodarstwach domowych. W moim przypadku norma wynosi od 2,4 do 3,0 m3.
Chodzi mi o to czy jest jakiś prawny sposób by zmusić spółdzielnię do stosowania tych norm.

Przeciętne normy zużycia wody to nie maksymalne. Tutaj nic nie zdziałasz. Niestety bez wodomierzy będzie lipa. Po prostu masz sąsiadów którzy korzystają z wody bez ograniczeń. Albo mają wieloosobowe rodziny. Jak myślisz, skąd spółdzielnia bierze pieniądze aby zapłacić za zużytą wodę? Od państwa? Biorą z czynszu płaconego przez członków. Tylko wodomierze załatwią sprawę.

Spółdzielnia dostaje rachunki za cały budynek...i tym którzy mają wodomierze wylicza wg zuzycia reszte płaca ci który nie maja mierników na zasadzie ryczałtu...rachunek za budynek musi byc na 0. tylko wodomierze cię ratują.

W niektórych częstochowskich wspólnotach rozwiązywano to w ten sposób, że cała wspólnota składała się na wymianę wodomierzy dla takich mieszkańców, którzy ich nie założyli. Tak by raz na zawsze rozwiązać ten problem. Jednak ciężko też jest się dogadać ponieważ dla niektórych założenie 3 wodomierzy w mieszkaniu za darmo jest ok, ale są też tacy, którym i tak się nie podoba, że potem będzie to widoczne. Pogadaj w administracji jak jest u Was. W kolejnych latach możesz mieć jeszcze wyższe rachunki.

Powrót