Rysunki

• Autor wątku Autor wątku Agrafka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agrafka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam pytanie, a więc chciałabym dodać moje rysunki na pewnej stronie jednak zostały one skopiowane z prac które nie należą do mnie nie wiem więc czy będzie to zgodne z prawem jeśli zaznaczę oświadczenie, które brzmi Umieszczając tę pracę w serwisie digart.pl oświadczam, że praca jest mojego autorstwa i stanowi moją własność a na użycie wszelkich elementów w niej zawartych posiadam wszystkie niezbędne prawa i zezwolenia.
A więc oświadczenie to jest niezbędne do umieszczenia moich rysunków. Czy wystarczy gdy napiszę przez kogo zostały wykonane prace ew dam link z pierwowzorem, czy też muszę skontaktować się z autorem z prośbą o pozwolenie na umieszczenie tych prac? Z góry dziękuję

Co do oznacza "zostały skopiowanie"? Przerysowała Pani (kalką :P)?

Jeśli jest to skopiowanie, przerysowanie dokładne rysunku to powyższe oświadczenie nie jest zgodę z prawdą. Zgoda będzie wymagana. Zakładając, że taki rysunek jest utwórem w rozumieniu prawa autorskiego art. 1 ust. 1.

Nie, nie zostało to przekalkowane lecz przerysowane( b.dokładnie :) ) Czyli jak rozumiem w takiej sytuacji muszę się skontaktować z autorem i dopiero zaznaczyć oświadczenie?

Rzeczy nie widziałem, ale z opisu wynika, ze tak.

Powrót