Rzeczoznawca ile czasu??

• Autor wątku Autor wątku Force
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Force

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, 11 kwietnia miałem mała kolizje. Sprawca miał ubezpieczenie w axa...było to 11 kwietnia. Rzeczoznawca był u mnie 15. Ile czasu musze czekac na wycene bo nawet tego jeszcze nie dostałem?? Pozdrawiam

" Natomiast zgodnie z Art.16 pkt1 Ustawy o działalności ubezpieczeniowej( Dz. U. z dnia 16 lipca 2003r. ) w terminie 7 dni od otrzymania zawiadomienia o szkodzie, zakład ubezpieczeń ma obowiązek poinformować o tym Panią oraz przeprowadzić postępowanie dotyczące ustalenia stanu faktycznego zdarzenia, zasadności zgłoszonych roszczeń i wysokości odszkodowania ( wykonać oględziny i ocenę techniczną uszkodzonego pojazdu ) a także pisemnie poinformować Panią jakie dokumenty są potrzebne do ustalenia odszkodowania. "

Takie cos znalazłem...czy mozna sie domagac jakiegos zadoścuczynienia za niedopełnienie obowiązków przez ubezpieczyciela??

Nie ma żadnego przepisu, który określał by cza na przekazanie wyceny poszkodowanemu. Tak myślę, że bez wniosku Poszkodowanego ubezpieczyciel w ogóle nie musi wyceny przekazywać. Ubezpieczyciel ma 30 dni na wypłatę odszkodowania.

Powrót