Rzekoma wierzytelność Intrum z 2003 r

• Autor wątku Autor wątku piotr2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr2009

Użytkownik
Odpowiedzi
106
Proszę o radę. Zostałem wpisany do KRD przez Intrum... Tytuł prawny - kredyt z 2003r. Zadzwoniłem do nich i dowiedziałem się że kupiłem na raty pewien przedmiot i nie spłaciłem kredytu. Problem w tym że ja tego nie kupiłem bo bym pamiętał. Druga kwestia jest taka, że jest to z 2003 więc w papierach nie mam już czego szukać. Minęło już prawie 12 lat. Co mogę zrobić ? Jak dotrzeć do dokumentów sądowych. Ja żadnego nakazu zapłaty nie otrzymałem.

Do wpisu do KRD nie potrzeba sądowego nakazu zapłaty. Wezwij na początek do usunięcia wpisu jako bezzasadny, poinformuj też KRD

KRD poinformował mnie że w kwestii usunięcia mam się zgłosić do wierzyciela. Więc będę musiał listownie to zrobić ale co napisać ? że proszę o usunięcie lub przedstawienie nakazu zapłaty ? Czy to że minęło 13 lat ma wpływ ? Czy można wpisać rzekomą wierzytelność sprzed 50 lat ?

Nie prosisz, a żądasz. Wskaż na brak podstawy tego wpisu, gdyż nigdy nie byłeś stroną umowy, w związku z którą mogłaby powstać rzekoma wierzytelność.
Dalsze kroki to już później, zobaczysz co na razie ci odpiszą

W BIK-u np. zobowiązania z przed 10 lat nie są widoczne dla Banków widzi je użytkownik jako dane statystyczne. Czy KRD może wpisywać rzekome zobowiązania sprzed 12 lat ? Inaczej działa BIK a inaczej KRD ? Nie jest to określone ustawowo ? Przecież ja nie znajdę żadnych dokumentów sprzed 12 lat, nawet jak bym kupił coś na raty to nie jestem w stanie udowodnić że zapłaciłem wszystkie raty..

piotr2009 napisał:
Czy KRD może wpisywać rzekome zobowiązania sprzed 12 lat ?
Oczywiście.
piotr2009 napisał:
Inaczej działa BIK a inaczej KRD
A jeszcze inaczej Formuła 1/ Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
piotr2009 napisał:
Przecież ja nie znajdę żadnych dokumentów sprzed 12 lat,
To nie Ty będziesz musiał znaleźć, tylko "wierzyciel", gdy wystąpisz przeciwko niemu o odszkodowanie za bezzasadny wpis do KRD.

W raporcie BIK wszystko widać, taki kredyt będzie widoczny w części statystycznej - o ile takowy brałeś

Powrót