Sąd grodzki za nie płacenie rachunków tel.

• Autor wątku Autor wątku jan0sik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jan0sik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Bardzo proszę o poradę.

4 lata temu moja babcia wzięła 2 telefony na abonament mojemu kuzynowi. Kuzyn przestał płacić a telefony sprzedał. Babcia dostała kilka upomnień (które dobry wnuczek nawet jej nie pokazał tylko wyzucił do kosza) a potem operator sprzedał dług firmie windykacyjnej która też wysyłała upomnienia. Po prawie 4 latach przyszedł nakaz z sądu do zapłacenia zaległych faktur.

Faktury za abonament i połączenia (ok 500zl) oraz 2 faktury po 700zł za zerwanie umowy. Dlaczego wyrok przyszedł na faktury za abonament i połączenia, a za zerwanie umowy nie? (firma taki wniosek zożyła do sądu) Jeśli domaga sie zwrotu to dlaczego tyko "połowy"

I mam pytanie. Czy maja do tego prawo???? Znam kilkadziesiąt osób które brały po kilka telefonów we wszystkich sieciach do tego dekodery telewizji cyfrowej i dostają tylko upomnienia od firm windykacyjnych.I ciągnie sie to już kilka (7-8) lat. Nie pamiętam gdzie ale kiedyś czytałem że nie mogą kogoś ukarać za nie płacenie abonamentu. Ale to chyba nie prawda.

Firma indykacyjna XXXX spółka akcyjna w Wielkim Księstwie Luksemburg (co to w ogóle jest)

P.S. Jak naliczyć odsetki ustawowe bo babcia była w sądzie i nikt nie chce jej pomóc a chodzić i kłócić nie da rady bo jest juz starszą osobą.

Rozumie że długi trzeba spłacać ale chciałbym wiedzieć czy jest szansa na odwołanie.

Sprawdz dokladnie czy nie jest to jakas kserokopia jakiegos wyroku.Oczywiscie czy list przyszedl polecony z sadu,czy list z firmy windykacyjnej z tym wyrokiem.Znam praktyki firm windykacyjnych ktore"dla przykladu"wysylaja kopie jakichs wyrokow i obliczaja mozliwe koszty jezeli bylby taki wyrok sadowy-oczywiscie to wszystko dla zmuszenia dluznika do zaplaty!

Jeśli masz wyrok z sądu to możesz jeszce wnieść zarzuty.
Na przykład zarzut przedawnienia.
Generalnie przedawnienie jest wtedy gdy od daty wymagalności wierzytelność minęło do czasu złożenia sprawy do sądu więcej niż 3 lata i w ciągu tych 3 lat dłużnik nie przyznał się do długu.

Nie można wnieść samego zarzutu przedawnienia.

Moim zdaniem babcia dostała nakaz zapłaty i jeśli jeszcze nie minęło dwa tygodnie od jego otrzymania to może wnieśc do Sądu sprzeciw na urzędowym formularzu (do pobrania w sekretariacie Sądu lub ze strony Ministerstwa Sprawiedliwości). W sprzeciwie może podnieśc zarzut przedawienia, bo takie roszczenia przedawniają się po 3 latach o chwili wymagalności.

Powrót