Sąd Pracy - wniosek o nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kenny97

Stały bywalec
Odpowiedzi
957
Otrzymałem wyrok zasądzający dla mojego brata należne wynagrodzenie. Wyrok ma rygor natychmiastowej wykonalności. Pozwany nie odebrał wyroku i za uprawomocnieniem się będzie trzeba trochę poczekać (chyba, że odbierze i złoży sprzeciw). Podejrzewam, że tego wyroku nie odbierze i trzeba czekać ok. 1,5 miesiąca a procedura wykonalności też pewnie nie ruszy z dnia na dzień.

Jaki mogę teraz wniosek złożyć aby procedura wykonalności ruszyła? Jeżeli już złożę wniosek i będzie postanowienie Sądu to gdzie trzeba się z nim udać no i czy przy wniosku pobierana jest opłata jeżeli to była sprawa w Sądzie Pracy?

Ale w sprawach o wynagrodzenie rygor natychmiastowej wykonalnosci jest z urzedu w zakresie nie przekraczajacym jednomiesiecznego wynagrodzenia (art. 477[2] kpc) i to jest jeden z punktow wyroku.

Egzekucja -> komornik.

Tomu napisał:
Ale w sprawach o wynagrodzenie rygor natychmiastowej wykonalnosci jest z urzedu w zakresie nie przekraczajacym jednomiesiecznego wynagrodzenia (art. 477[2] kpc) i to jest jeden z punktow wyroku.

Egzekucja -> komornik.
No tutaj mam wynagrodzenie za dwa miesiące + delegację ale wniosek o nadanie klauzuli już złożyłem (sam wniosek - tak mi powiedzieli w sekretariacie, że albo z odpisem albo bez odpisu wyroku). Teraz czekam na decyzję Sądu i udam się do komornika.

Powrót