D
desiak1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam, mieszkam z 6 letnia corka (urodzona w Anglii) w Niemczech. Ojciec dziecka mieszka w Hiszpanii, wszyscy mamy obywatelstwo polskie. Od pieciu lat nie jestesmy razem (nigdy nie bylismy malzenstwem). Wg. niemieckiego prawa, jesli nie bylismy po slubie, to prawo do decydowania o dziecku mam tylko ja, ale jak chcialam jej wyrobic paszport, to musialam miec zgodae ojca, bo w konsulacie polskim obowiazuje prawo polskie. W zwiazku z tym mam pytania:
1.Ktory sad bedzie w tym wypadku decydowal o uregulowaniu kontaktow ojca z dzieckiem i przyznaniu alimentow na dziecko? Niemiecki, polski, czy moze Hiszpanski???
2.Czy alimenty na dziecko beda obliczane wg. stawek polskich, czy niemieckich?
3.Czy jest mozliwe, aby ojciec dziecka (widzi sie z nia tydzien - 10 dni na dwa, trzy miesiace) ubiegal sie o to, zeby corka zamieszkala z nim?
4. Jaka jest mozliwosc, aby dziecko nosilo moje nazwisko, a nie nazwisko ojca (musze miec zawsze przy sobie akt urodzenia dziecka, zeby udowodnic, ze jestem jej matka!)
Dziekuje z gory za odpowiedz i pomoc.
1.Ktory sad bedzie w tym wypadku decydowal o uregulowaniu kontaktow ojca z dzieckiem i przyznaniu alimentow na dziecko? Niemiecki, polski, czy moze Hiszpanski???
2.Czy alimenty na dziecko beda obliczane wg. stawek polskich, czy niemieckich?
3.Czy jest mozliwe, aby ojciec dziecka (widzi sie z nia tydzien - 10 dni na dwa, trzy miesiace) ubiegal sie o to, zeby corka zamieszkala z nim?
4. Jaka jest mozliwosc, aby dziecko nosilo moje nazwisko, a nie nazwisko ojca (musze miec zawsze przy sobie akt urodzenia dziecka, zeby udowodnic, ze jestem jej matka!)
Dziekuje z gory za odpowiedz i pomoc.