sądowe stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku prokura.....
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
prokura.....

prokura.....

Stały bywalec
Odpowiedzi
888
Witam,

Wdowa po zmarłym mężu chce złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku na podstawie testamentu, który pozostawił po sobie mąż, powołując w nim do całości spadku jednego ze swoich synów. W związku z tym mam pytanie.

Jakie dokumenty należy dołączyć do wniosku o stwierdzenie nabycia spadku?

W przypadku gdy:

Wnioskodawcą: będzie wdowa

uczestnikami postepowania: Synowie - jeden powołany do spadku i drugi nie powołany.

A. akt zgonu spadkodawcy (męża)
B. testament w oryginale
C. opis skrocony aktu urodzenia syna powołanego do spadku
D. odpis skrócony aktu urodzenia drugiego syna?
E. czy wdowa musi dołączać jakiś dokument potiwerdzajacy ślub z mężem?

Dzięki za podpowiedzi

a, b, c, pozostałe nie muszą być chyba że sąd sobie zażyczy, ale nie powinien, jeśli testament jest ważny; w sumie, to c też być nie musi, ale sądy sobie ułatwiają sprawę i chcą, natomiast syn i żona są zainteresowanymi w sprawie i ich trzeba jedynie zawiadomić - wskzać prawidłowe adresy

ja bym poczekał aby upłynęło 6 miesięcy od chwili zgonu, aby nie płacić 50 zł za oświadczenie o przyjęciu spadku

kolejne pytania związane z tym tematem...

otóż.

Gdy sprawa jest jasna ut supra. To czy sąd wezwie obu synów na posiedzenie sądu?

Kiedy sąd uznaje za stosowne wezwać uczestników..? Pytanie moje powstaje gdyż jeden z nich przebywa poza granicami kraju, mieszkając na stałe w innym państwie za wielką wodą.

wzywa sie wszystkich potencjalnych spadkobiercow, wiec wszystkich synow wezwie sad. No chyba, ze mu nie powiecie o nim - ale po co kombinowac i narazac sie na klopoty. Zeby wszystko bylo ok, to trzeba bedzie synowi doreczyc list z sadu. Mozna podac zagraniczny - sad przez konsula wysle to do usa.

no tak ale gdy z testamentu wynika że tylko jeden syn jest spadkobiercą to po co wzywać drugiego?? co będzie jeśli nie przyjedzie i nie stawi się w terminie ??

bo drugi może przyjść i powiedzieć, że spadkodawca w chwili spisywania testamentu nie miał pełnej zdolności do czynności prawnych (był chory na schizofrenię itp.)

Sąd nie wie tego, co Ty wiesz, nie jest jasnowidzem, więc aby uniknąć problemów na przyszłość, ktoś od Ciebie mądrzejszy napisał coś co się nazywa kodeks postępowania cywilnego

sytuacja taka, drugi syn zgadza sie z wolą spadkowacy, nie interesuje go spadek, sąd go jednak wzywa, ten nie przyjezdza bo po co, ma składać oświadczenie specjalnie w sądzie oddalonym o miliardy kilometorw?? Stwierdzi że nie przyjedzie, to co wtedy?

już to pisałem w dziesiątkach postów, więc skoro takiś zainteresowany to poszukaj;

szukałem i nie znalazłem, proszę o krótką odpowiedź :) nie chcę nalegać :)

z góry dzięki ;)

Powrót