Sądowe wezwanie do zapłaty - ostatecznie jaką kwotę zapłacić?

• Autor wątku Autor wątku olgaes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olgaes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Otrzymałem sądowe wezwanie do zapłaty, jednak nie jestem pewnien o jaką kwotę chodzi. Na wezwaniu widnieje kwota wytłuszczona np. 2000 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opożniene oraz kwotę 200 zł tytułem kosztów zwrotu kosztów procesu w tym kwotę 195 zł tytułem kosztów zastępstwa procesowego. Jaka kwotę ostatecznie trzeba zapłacić? Czy ta wytłuszczona kwota to już suma - łącznie z odsetkami czy nie? Bardzo proszę o pomoc, chcę jak najszybciej to uregulować.
Czy po zapłacie w wyznaczonym terminie będzie można zapomnieć o sprawie?

olgaes napisał:
Otrzymałem sądowe wezwanie do zapłaty, jednak nie jestem pewnien o jaką kwotę chodzi. Na wezwaniu widnieje kwota wytłuszczona np. 2000 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opożniene oraz kwotę 200 zł tytułem kosztów zwrotu kosztów procesu w tym kwotę 195 zł tytułem kosztów zastępstwa procesowego. Jaka kwotę ostatecznie trzeba zapłacić? Czy ta wytłuszczona kwota to już suma - łącznie z odsetkami czy nie? Bardzo proszę o pomoc, chcę jak najszybciej to uregulować.
Czy po zapłacie w wyznaczonym terminie będzie można zapomnieć o sprawie?

Odsetki sam musisz sobie policzyć. Pamiętaj że naliczaja się one aż do zaksięgowania należności na rachunku wierzyciela. W Internecie znajdziesz kalkulatory odsetek. Płacisz więc 2000 + odsetki + 200zl tytułem kosztów postępowania.

Dzięki wielkie - rozumiem ze to 200 zł w tym te 195 zl jest razem? Wszystko na to wskazuje, ale wole się upewnić. Kwota podstawowa, odsetki i te 200 zł czy tez plus to 195 zł? Czy po zapłacie zostanę poinformowany o zakończeniu sprawy?

195 zawiera się w tych 200zł, czyli koszt procesu = 195+5
raczej nikt cię o niczym nie poinformuje, zapisz sobie gdzieś skan potwierdzenia zapłaty i powinno być dobrze.

No i przede wszystkim sprawdź czy wpłacasz na dobry rachunek.

Bardzo dziękuję. Chciałem się jeszcze raz upewnić, ponieważ na nakazie jest napisane by zapłacić kwotę wraz z ustawowymi odsetkami, a od dnia 1.01.2016 z ustawowymi odsetkami za opoźnienie liczonymi od 11.10.2015 oraz kwotę tytułem zwrotu kosztów procesu. Trochę nie rozumiem sformułowania "wraz z ustawowymi odsetkami, a od dnia .... z ustawowymi odsetkami za opoźnienie". Czym są więc ustawowe odestki a ustawowe odsetki za opóźnienie?

olgaes napisał:
Bardzo dziękuję. Chciałem się jeszcze raz upewnić, ponieważ na nakazie jest napisane by zapłacić kwotę wraz z ustawowymi odsetkami, a od dnia 1.01.2016 z ustawowymi odsetkami za opoźnienie liczonymi od 11.10.2015 oraz kwotę tytułem zwrotu kosztów procesu. Trochę nie rozumiem sformułowania "wraz z ustawowymi odsetkami, a od dnia .... z ustawowymi odsetkami za opoźnienie". Czym są więc ustawowe odestki a ustawowe odsetki za opóźnienie?
Jest to inna kategoria odsetek.
Do 31.12.2015 licz ustawowe 8%, a od 1.1.2016 licz ustawowe za opóźnienie 7%.
Odsyłam do kalkulatora odsetek.

Powrót