Sądowe wezwanie do zapłaty za studia

• Autor wątku Autor wątku Martunia162
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martunia162

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Moja dziewczyna w piątek otrzymała sądowe wezwanie do zapłaty za zaległość za studia. Wiem skąd to wszystko się wzięło. Jest to kwota 1200 zł + postępowanie sądowe. Został wyznaczony termin płatność 2 tygodnie od otrzymania wezwania. I tutaj mamy pytania do Państwa :
1) Co się stanie jeśli nie zapłaci danej kwoty w wyznaczonym terminie?
2) Czy jest możliwość napisania wniosku o rozłożenie tej kwoty na przykład na 3 raty ? Jeśli tak to czy trzeba go napisać do sądu czy do szkoły ?
3) Co by było gdyby w ciągu tych 2 tygodni moja dziewczyna przelała tylko część kwoty np. 500 zł ?

Czy ktoś pomoże

Przyszły dokumnety z sądu z wezwanie do uiszczenia zaległości względam szkoły oraz pokrycia kosztów sądowych .

Czyli nakaz zapłaty?
Martunia162 napisał:
1) Co się stanie jeśli nie zapłaci danej kwoty w wyznaczonym terminie?
Wierzyciel może się udać do komornika, aby dokonał egzekucji długu + koszty komornicze.
Martunia162 napisał:
2) Czy jest możliwość napisania wniosku o rozłożenie tej kwoty na przykład na 3 raty ? Jeśli tak to czy trzeba go napisać do sądu czy do szkoły ?
To już w gestii wierzyciela.

Czyli powinniśmy skontaktować się ze szkoła i dowiedzieć się czy jest mozliwość rózłożenia długu ... czy powinniśmy pisać do sądu ?/

A dług masz wobec sądu czy szkoły?

ok rozumiem tylko się upewniam ... Bo dszły mnie słuchy, że tylko przez sąd można się kontaktować

Na czym szkoła opiera swoje żądania? Czy siostra podjęła studia czy nie?

Powrót