Sądowy dział spadku przy kilku spadkodawcach

• Autor wątku Autor wątku Martyna,93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martyna,93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Działka leśna o pow 1.12 ha.
A.E miał udział 1/4
A.K miał udział 1/2
A.P miał udział 1/4
A.E, A.K i A.P zmarli i ich udziały otrzymali ich spadkobiercy.
Ja odziedziczyłam udział 1/4 po A.E. drugim współwłaścicielem jest spadkobierca po A.K. natomiast udział po A.P odziedziczyli jego 3 dzieci. Z uwagi na to że jest spor co do korzystania z nieruchomości chciałabym znieść współwłasność. Dzieci A.P stwierdzili że nie będą nic płacić więc nie przyłączą się do wniosku. Współwłaścicielka posiadają a udział 1/2 jest gotowa przyłączyc się do wniosku. Czy złożyć wniosek o dział spadku i częściowe zniesienie współwłasności? Czy z uwagi na fakt że jest 3 spadkodawców to dział powinien dotyczyć jednak wszystkich trzech? są to dla mnie obce osoby, nie znam ich danych, nie wiem dokładnie kiedy i gdzie zmarli(oczywiście oprócz tego zmarłego po którym odziedziczyłam udział).

Martyna napisał:
chciałabym znieść współwłasność.
Istotne jest jaki chce Pani osiągnąć efekt na skutek zniesienia współwłasności.
Martyna napisał:
Czy złożyć wniosek o dział spadku i częściowe zniesienie współwłasności? Czy z uwagi na fakt że jest 3 spadkodawców to dział powinien dotyczyć jednak wszystkich trzech?
Jeżeli w efekcie zniesienia współwłasności chce Pani stać się np. jedynym właścicielem całości nieruchomości to należałoby złożyć wniosek o zniesienie współwłasności i dział spadku po AP, uczestnikami takiej sprawy byliby wszyscy obecni właściciele w tym spadkobiercy AP. Spadkodawców jest co prawda trzech/troje ale tylko po jedynm ze spadkodawców (AP) dziedziczyła więcej niż jedna osoba dlatego też wniosek o dział spadku wyłącznie po AP.

Powrót