Sadowy nakaz naprawienia szkody a zmienil sie wierzyciel

• Autor wątku Autor wątku MCDiego
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MCDiego

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Czeka mnie Sadowy nakaz naprawienia szkody.Oprocz tego byly takze zawiasy.Zbliza sie termin oddania pieniedzy a bank sprzedal dlug firmie windykacyjnej w trakcie trwania postepowania karnego(odpowiedzieli mi nawet na pismo oficjalne i pieniedzy nie chca).Firma windykacyjnia dochodzi kwoty rzecz jasna juz dwa razy wiekszej z odsetkami.Napisalem do sadu wniosek co do watpliwosci wykonania orzeczenia.Generalnie wyszlo na to,ze ich nie interesuje komu mam wplacic.
Pytanie
1.czy zgadzacie sie ze mna ze jednak kase trzeba wplacic nowemu wierzycielowi czyli windykacji?
2.co zrobic z nimi bo pewnie reszty pieniedzy beda dochodzic,jak z nimi sie ulozyc?
3.czy nie wplacac pieniedzy nikomu,bo nakaz byl na bank a bank sprzedal kredyt i na tym juz zarobil a po drugie kredyt byl tez ubezpieczony, czy tu sie myle?

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi

1. tak
  2. może się pisemnie zgodzą na spłatę w ratach ?
  3. mylisz się

Dla sądu ważne jest wykonanie nałożonego obowiązku w kwocie i w terminie wskazanym w wyroku bo był to jeden z warunków zawieszenia kary. Sąd wystąpi z zapytaniem do wskazanego w wyroku wierzyciela czy naprawiłes szkodę. Tez uważam, że powinieneś wpłaty dokonać na rzecz aktualnego wierzyciela (tym bardziej że masz zawiadomienie z banku o zmianie wierzyciela), jednak w tym przypadku dowód wpłaty kwoty orzeczonej w wyroku wraz z pismem banku złożyłabym w sądzie sama - nie wiadomo jakiej odpowiedzi udzieli bank, jednak sąd poda w zapytaniu sygnature sprawy a nie numer Twojej umowy, a tak wszystko bedzie jasne wczesniej. Jesli nie wpłacisz tej kwoty to narażasz się na zarządzenie wykonania kary (spadają "zawiasy") - Twój wariant trzeci odpada, gdyż sąd Ci tej wpłaty nie odpuści. Co do reszty kwoty (odsetki, koszty windykacji) nowy wierzyciel bedzie sie domagał ale nie rzutuje juz na odwieszenie kary. Tez proponowałabym raty.

Ja proponowałbym zwrócić się do sądu, który wydał wyrok o rozstrzygnięcie wątpliwości co do wykonania przedmiotowego obowiązku.

Przepis prawny:
Kodeks Karny Wykonawczy
Art. 13 § 1 Organ wykonujący orzeczenie oraz każdy, kogo orzeczenie bezpośrednio dotyczy, może zwrócić się do sądu, który je wydał, o rozstrzygnięcie wątpliwości co do wykonania orzeczenia lub zarzutów co do obliczenia kary.

Ostatnia edycja:
Napisalem do sadu wniosek co do watpliwosci wykonania orzeczenia. Generalnie wyszlo na to,ze ich nie interesuje komu mam wplacic.

Ja jednak wpłacilabym aktualnemu wierzycielowi, choćby ze względu na odsetki i złożyła w sądzie dowód wpłaty wraz z pismem banku o zmianie wierzyciela.

Powrót