sądowy nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku mmss1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmss1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam
Otrzymałam z sądu nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym posiedzenie odbyło się niejawnie w postępowaniu elektronicznym. Sprawa dotyczy niezapłaconego mandatu z pkp szybkiej kolei miejskiej która trafiła do firmy intrum której spłacałam zadłużenie w ratach jednak przestałam ponieważ nie mialam z czego w pewnym momencie, a teraz dostałam nakaz z sądu. wszystko się ciągnie od 2011 roku i moje pytanie co mogłabym z tym zrobić czy mogłabym złożyć wniosek o przedawnienie??? czy to jeszcze za krótki czas??? w piśmie z sądu jest napisane że w ciagu 14 dni mam zapłacić lub złożyć sprzeciw. PROSZE POMOCY!!

skladaj sprzeciw, podnos zarzut przedawnienia, skoro sprawa ciągnie sie od 2011 to jeśli nie doszło do przerwania biegu przedawnienia, to zadłużenie jest przedawnione, z umowy przewozu przedawnienie to o ile się nie myle 1 rok

Sam sie mylisz niestety poniewaz roszczenia z umowy przewozu przedawniają się po roku. art 778 kc i art 77 ust. pr przewozowe

co do drugiej czesci to rzeczywiscie autor powinien uszczegółowic temat, ale duze prawdopodobieństwo ze przedawnione, skoro wierzytelność zbyta

spłacałam ponieważ dzwonili do mnie z firmy intrum i w rozmowie z nimi dowiedziałam się że moge spłacac im chociaż po części jeśli nie moge w całości jednak od roku nie dokonałam żadnej wpłaty no i zaczeli mi mówić że sprawa trafi do sądu jeśli im nie słace zadłużenia i tak się stało. Pozew został złożony przez kancelarie radcy prawnego na pozwie jest napisane że pełnomocnictwo otrzymali w kwietniu 2011 roku.

czyli mogłabym napisac o przedawnienie tak??? i czy jest możliwe że trafi ta sprawa do komornika czy może toczyć się postępowanie do odbycia kary za zadłużenie???? i czy jest mozliwe że umorzą mi spłate opłat sądowych z względu na trudną sytuacje rodzinną i finnansową????

MarLwie już to set razy wyjaśniałem - doczytaj przepisy prawa przewozowego!!!

Jaka kara??

Jak wniesiesz sprzeciw to się dowiesz czy jest, czy nie przedawnione.

MarLwie już to set razy wyjaśniałem - doczytaj przepisy prawa przewozowego!!!

ale w czym problem przedawnienie wynosi rok czasu, nie wiem do czego zmierzacie podwazając to, jesli mowa o okresach na zlozenie rekalmacji w którym przedawnienie nie biegnie (o ile sie nie myle to chyba 3 mce), to nie zmienia to faktu że prawdziwym jest twierdzenie ze przedawnienie to 1 rok,
niezaleznie od powyższego ja na miejscu użytkownika w tym przypadku bez żadnej analizy pisałbym sprzeciw w ciemno, koszty procesu przecież i tak już powstaly, jak uzupełnią dokumenty to sie przekona czy przedawnione czy nie, a jak nie wniesie sprzeciwu to sie nakaz uprawomocni i po zawodach

dziękuje za podpowiedzi. Spróbuje w takim razie z tym złożniem sprzeciwu z względu na przedawnienie może się uda. JEszcze raz bardzo dziękuje.

Powrót