Sądowy problem z spadkiem.

• Autor wątku Autor wątku lanser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lanser

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.

Mam problem dotyczący spadku.
Rok temu umarła babcia. Prawnym opiekunem była moja mama natomiast wychowywała mnie babcia od urodzenia aż po pełnoletność. Mama z nami mieszkała ale dużo to ja ją nie interesowałem.

Babcia 10 lat temu sporządziła testament w którym przepisuje 100% mieszkania na mnie i wydziedzicza moją mamę.

Problem pojawił się po śmierci babci kiedy to odbywała się sprawa sądowa o spadek. Na sprawie moja mama powiedziała ze nie zgadza się z tym testamentem (20 lat temu testament był na nią a 10 lat temu babcia zrobiła na mnie testament i mamę wydziedziczyła ponieważ się nią nie zajmowała i zaniedbywała obowiązki wobec niej). Na sprawie powiedziała ze na początku lat 90 babcia leczyła sie psychiatrycznie (znaczy była w szpitalu ale krótko, a potem była babcia w pełni zdrowa i ani razu nie trafiła ani do psychiatry ani do szpitala). Gdy mama sie nie zgodziła są Sąd przełożył sprawę na dalszy termin i kazał dostarczyć jej materiał dowodowy. Z tego co mi wiadomo mama nie doniosła żadnych dokumentów (obserwuje akta na bieżąco).

Czy na drugiej rozprawie która będzie za miesiąc będę już mógł liczyć na spadek po babci i cieszyć się mieszkaniem czy będzie to ciężka batalia???. Informuje ze nie stać mnie na adwokata ponieważ spłacam kredyt w banku który babcia zaciągneła a i musze opłacić uczelnie w której studiuje i pozostaje mi 600zł na życie.

Proszę o pomoc co mam dalej zrobić i czy sprawa będzie do załatwienia.

dziękuje

lanser napisał:
Czy na drugiej rozprawie która będzie za miesiąc będę już mógł liczyć na spadek po babci i cieszyć się mieszkaniem czy będzie to ciężka batalia???
Chyba nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Wszystko może się zdarzyć. Co do mieszkania- pozostaje jeszcze kwestia zachowku.

1. to mama ma udowodnić, że babcia była niepoczytalna; jeśli dostarczy stosowne dokumenty z leczenia szpitalnego, to na tej podstawie Sąd może wywołać opinie biegłego - raczej małe szanse, że biegły stwierdzi, iż babcia była niepoczytalna, bo raz była w szpitalu psychiatrycznym; w zasadzie można powiedzieć że to zupełny nonsens, totalna pomyłka;p

2. skoro mama nie doniesie dokumentów, to Sąd stwierdzi spadek zgodnie z testamentem - chyba że okaże się iż testament z jakiśc powódów był nieważny - My tego nie wiemy, bo go nie widzimy;

poza tym spokojnie;

takie gadanie, to normalne przy sprawach spadkowych;

evispos napisał:
Co do mieszkania- pozostaje jeszcze kwestia zachowku.

Wydziedziczenie polega własnie na pozbawieniu prawa do zachowku. No chyba, że są jeszcze inni spadkobiercy ustawowi...

Pozostaje kwestia, czy było to rzeczywiście wydziedziczenie, czy tylko pominięcie w testamencie.

Powrót