Sądowy unik? Czy początek większej całości?

• Autor wątku Autor wątku pinus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pinus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Referendarz sądowy wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym a komornik wszczął egzekucję. Zawiadomienie o egzekucji komorniczej było jedyną informacją jaką otrzymałem. Dotrzymując terminu wysłałem do sądu pismo o następującej treści:

Sąd Rejonowy w ........
XI Wydział Cywilny

Powód:
Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny
Fundusz Inwestycyjny Zamknięty /adres/

Pozwany: ............

Sygn. akt .........
Wartość przedmiotu zaskarżenia: ........

SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY
wraz z wnioskiem o doręczenie nakazu zapłaty oraz o przywrócenie
terminu do wniesienia sprzeciwu

1. Zaskarżam w całości nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym wydany w dniu ......... przez Referendarza Sądu Rejonowego w ........ Wydział XI Cywilny, w sprawie o sygn. ............
2. Zgłaszam zarzut przedawnienia całości roszczeń dochodzonych przez Powoda.
3. Wnoszę o oddalenie powództwa oraz zasądzenie od powoda na moją rzecz kosztów postępowania według norm przypisanych.
4. Wnoszę o rozpatrzenie sprawy także pod nieobecność pozwanego.
5. Wnoszę o doręczenie mi jako pozwanemu nakazu zapłaty w postępowaniu
upominawczym wydanego w dniu ........... przez Sąd Rejonowy w ..........
Wydział XI Cywilny, w sprawie o sygn......... wraz z odpisem Pozwu, załączników oraz pouczeniem.
6. Wnoszę o ewentualne przekazanie sprawy do Sądu Rejonowego w ......... - właściwego dla miejsca zamieszkania pozwanego.
7. Wnoszę o wydanie zaświadczenia, że nakaz zapłaty został uznany za doręczony na oznaczony adres .........
8. Wnoszę o przeprowadzenie dowodu z dokumentów urzędowych - formularzy PIT-40 z ZUS w ....., z lat od 2004, 2005 ... 2011,2012,2013,2014 - potwierdzających fakt zamieszkiwania pozwanego pod innym adresem.
Ponadto w przypadku uznania, że uchybiłem terminowi wniesienia sprzeciwu:
9. Wnoszę o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym, wydanego w dniu .......... przez Referendarza Sądu Rejonowego w .........., Wydział XI Cywilny, w sprawie o sygn.akt ........

UZASADNIENIE

Pozwany przyznaje, że .........2004 r. otrzymał kredyt w ........ Bank S.A. którego niespłacona część wynosiła ........ Zobowiązanie to - stanowiące podstawę roszczenia dochodzonego pozwem jest całkowicie przedawnione i z tego powodu powództwo podlega oddaleniu.

Z uwagi na fakt, iż Sąd wydając nakaz zapłaty przyjął fikcję doręczenia przez tak zwane podwójne awizowanie - w sytuacji gdy pozwany mieszkał pod innym adresem - nie mogło dojść do skutecznego doręczenia pism w niniejszej sprawie. Brak skutecznego doręczenia czyni wyrok zaoczny nieprawomocnym.

Pozwany dowiedział się o sprawie w dniu ........ 2015 r. z pisma zawiadamiającego o wszczęciu egzekucji komorniczej. Sprzeciw wnoszony jest w terminie a z uwagi na zarzut przedawnienia zasadne jest uchylenie nakazu i oddalenie powództwa w całości.

Z tych też względów oraz z uwagi na fakt, iż Powód rozpoczął egzekucję w sprawie - Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym dla ....... w ........: .......... Kancelaria Komornicza .............nr sprawy ..........., uchylenie nakazu zapłaty w trybie art. 505 ze zn. 34 par 1 kpc jest zasadne i konieczne. Dalsze prowadzenie egzekucji naraża pozwanego na niepowetowaną szkodę - stąd wniosek ten jest zasadny.

Z ostrożności: gdyby Sąd stwierdził, iż właściwy jest także wniosek o przywrócenie terminu - pozwany oświadcza, że takowy składa wnosząc o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od w/w nakazu zapłaty z argumentacją jak wyżej.

Zgłaszany dowód:
PIT-40A (6 sztuk) z lat: 2004,2005 … 2011,2012,2013,2014 – na obalenie domniemania doręczenia nakazu zapłaty i wszelkiej innej korespondencji związanej ze sprawą.
........................................................................................................

W dniu dzisiejszym /12.06.2015/ otrzymałem w odpowiedzi pismo o następującej treści:
" Odpis postanowienia o nakazie zapłaty z dnia ...... Sygn. akt .........został uznany za doręczony w trybie określonym w art.139 par.1 KPC na adres ....." Podpisał ...... referendarz sądowy. I tyle ...

Uprzejmie pytam: czy w opisanej sytuacji mam czekać na ciąg dalszy ze strony sądu, czy też uznać odpowiedź za dalece niewystarczającą i podjąć dalsze kroki. Jeżeli tak - to jakie? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź bo boję się uchybić jakiemuś kolejnemu terminowi.

Pozdrawiam WSZYSTKICH POMAGAJĄCYCH nam - użytkownikom Portalu.

Ostatnia edycja:
Od razu unik :)
To odpowiedź na twoje żądanie z pkt 7, i chyba niedokładnie zacytowałeś jego treść.
To pismo załącz do wniosku o zawieszenie egzekucji.

Pisze z pamieci - ale czy to nie jest zaswiadczenie o ktorym mowa w kpc? I o ktore pytajacy w punk ie 7 wnosik?

Powrót