Samochód a firma

• Autor wątku Autor wątku jakub_beym
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jakub_beym

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!Planuję z mężem otwarcie własnej działalności gosp. Dysponujemy prywatnie samochodem osobowym. Czy jest możliwość odliczenia kosztów związanych z użytkowaniem tego pojazdu do celów firmowych?

ja zapytam jeszcze, czy jezeli ja mam firme, a moj chlopak samochod, to czy jego samochod mozna przepisac na moja firme?

Możesz go kupić jako firma, albo on może wnieść do spółki jako udział jeśli wstąpi do niej.

Nie wiem czy jesteś jednoosobowym przedsiębiorcą czy prowadzisz jakąś spółkę osobową/kapitałową.

Osoby prawne muszą ujawniać wszelkie przysporzenia darmowe, taka "darowizna" byłaby więc opodatkowana.

W przypadku os.fiz prowadzących DG, darowizna będzie opodatkowana podatkiem określonym w ustawie od spadków i darowizn..

a więc co i jak wypełniać by zgodnie z prawem wnieść moje prywatne auto jako udział do zakładanej działalności?

Napisałem przecież odpowiedź dot. obu przypadków.

kukov - nie wiem czy takiej odpowiedzi oczekiwali :)

W przypadku własnego auta, prowadząc działalność gospodarczą można je wciągnąć do ewidencji środków trwałych i odliczać faktury z paliwa, czy napraw. Wiąże się to jednak z tym, że bodajże do 6 lat po zakończeniu działalności, jeśli będziecie chcieli sprzedać auto, odprowadzicie od niego podatek do us.
Można też nie wciągać auta do ewidencji środków trwałych, a prowadzić ewidencję przebiegu i wtedy w zależności od pojemności silnika przeliczana jest stawka kilometrowa jaka Wam się należy.
Jeśli się gdzieś pomyliłem, niech ktoś mnie poprawi :)

Powrót