Samochód bez papierów

• Autor wątku Autor wątku Oyasu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oyasu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Chcę kupić samochód, który jednak ma taki mankament, że jego właściciel zagubił gdzieś dowód rejestracyjny. Ponadto samochód nie posiada oc, ale nie wiem, czy to cokolwiek zmieni w urzędzie.
Co powinnam zrobić przy zgłaszainu kupna do urzędu?
Powiedzieć po prostu, że papiery zostały zagubione? Czy przyjmą mi zgłoszenie zmiany właściciela w takim wypadku? Będę miała z tego względu jakieś nieprzyjemności? Mogą nałożyć na mnie jakąś karę, czy dodatkową opłatę?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!

Jaki masz dowod na to ze sprzedajacy to wlasciciel ?

Mogę poprosić o skan jego umowy kupna sprzedaży

To nie jest zaden dowod. Bo nadal nie wiesz kto jest lub byl w dowodzie wlascicielem.
Popros o pokazanie karty pojazdu.

To mina, albo sobie wyciągniesz z cepik dane aktualnego właściciela i potwierdzi się że to ten sam co chce sprzedać albo okaże się że właścicieli jest dwóch i jedne już nie żyje, auto jest zastawem itd. Masz znajomego policjanta podaj numer rejestracyjny to sprawdzi bo to wystarcza. No i jeśli będzie OK i zdecydujesz się kupić to musisz w dniu zakupu kupić OC, na podstawie umowy k-s bez problemu. Tylko wtedy kupujący będzie miał na głowie UFG bo wyjdzie i zapłaci sporą karę. Stąd moje podejrzenia co do prawdomówności sprzedawcy. No i jeśli nie ma przeglądu ważnego to przed formalnościami w WK też trzeba zrobić bo bez nie zarejestrują

Powrót