Samochód na polskich rejestracjach w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku albert1818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

albert1818

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Od ponad roku mieszkam w Niemczech. Nie jest to przeprowadzka na stałe, jednak pozostanę tutaj jeszcze na 2 lata najprawdopodobniej. Chciałbym kupić samochód i zarejestrować go w Polsce (planuję powrót to kraju w przyszłości, a poza tym ubezpieczenie wychodzi taniej). Na tyle na ile się orientuję, pojazd powinienem w mojej sytuacji zarejestrować w Niemczech. Czy mogę obejść ten obowiązek jednym z sposobów:

1. Współwłaścicielem samochodu jest także moja siostra, która przebywa w Polsce. Czy wówczas ja mogę jeździć samochodem przez dowolny czas za granicami kraju?

2. Siostra jest jedynym właścicielem samochodu i w PZM otrzymuję roczne upoważnienie na kierowanie pojazdem za granicą. Po roku wyrabiam kolejne upoważnienie. Czy mogę użytkować w ten sposób samochód dowolnie długo?

Która opcja jest lepsza i co z podatkiem, który się płaci w Niemczech za samochód - Kfz-steuer?

Mając meldunek w Niemczech powinieneś mieć tu zarejestrowamne auto.
Na forum nie udzielamy porad jak ominąć prawo danego kraju.
Mając meldunek gdzie jesteś ubezpieczony czy też w Polsce?????

Witam.

Odpowiedz spóźniona, ale może dla przyszłych czytelników przydatna. Niemcy są kolonia przystosowana do dojenia mieszkańców. Wiec, jeśli macie samochód na Polski rejestracjach. Wystarczy iść do Zoll i zapłacić podatek drogowy za rok. W momencie kontroli drogowej przez komorników miejskich (Policji) Okazujecie pokwitowanie i możecie jechać dalej.

Pozdrowienia

Nie wiem czy meldunek , ale jak się płaci podatki w Niemczech to trzeba mieć zarejestrowane auto w Niemczech . Podczas zwykłej kontroli drogowej policjant nie widzi czy płacisz podatki w Niemczech i bierze Cię za turystę. Jak jakoś wyjdzie ,że jednak płacisz będzie kara.

Powrót