Samochód używany od komisu

• Autor wątku Autor wątku doompie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

doompie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam możliwość zakupu samochodu używanego od firmy. Auto zostało sprowadzone z Niemiec. Właściciel firmy posiada umowę niemiecką kupna-sprzedaży pomiędzy poprzednim właścicielem, a jego firmą, innymi słowy wg umowy ostatni właściciel - Niemiec jest sprzadającym, zaś jego firma kupującym (pieczątka), jednak oczywiście nie jestem w stanie zweryfikować czy ta umowa jest autentyczna. Właściciel firmy oferuje mi Fakturę VAT-marża przy zakupie.

Moje pytanie jest jaka jest potencjalna moja odpowiedzialność w przypadku gdy kontrola krzyżowa urzędu celnego wykaże, że Niemka nie sprzedała jednak tego samochodu jemu a jakiemuś innemu pośrednikowi?

Czytając coś takiego:
Nie podpisuj umowy "na Niemca" - Moto
to mam pewne obawy ale w mojej konkretnej sytuacji to nie ja bede widniec jako kupujacy tylko jego firma.

Ostatnia edycja:
po pierwsze i najważniejsze, sprawdź samochód w ASO przed kupnem. Żaden handlarz nie sprowadzi do kraju dobrego auta na handel bo jest to nieopłacalne. Więc albo kupujesz bitka albo auto z przebiegiem 500tys km.
Jeśli auto okaże się sprawne to dopiero zajmij się dokumentami. Dla ciebie najważniejsze aby to komis wystawił fakturę na Ciebie i żeby cena była prawdziwa. Wtedy masz możliwość składania jakichkolwiek roszczeń do sprzedającego w przypadku wpadki.

Pod względem mechanicznym auto już sprawdziłem od góry do dołu.

Teraz sprawa rozbija się o papiery - nie mam możliwości sprawdzenia autentyczności umowy kupna sprzedaży pomiędzy poprzednim właścicielem a jego firmą. Jestem bardzo nieufny i dlatego pytam, jaka jest moja odpowiedzialność gdyby jednak się okazało, że coś jest nie tak?

Powrót