Samochód w leasingu a komornik

• Autor wątku Autor wątku prawnikowo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prawnikowo

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Witajcie,

Trwa wobec mnie postępowanie zabezpieczające na podstawie nakazu zapłaty z weksla. Komornik zajął kilka moich ruchomości, w tym samochód, który mam leasingu. Samochód zostawił pod moim dozorem. Teraz leasingodawca chce odebrać ode mnie samochód. Czy powinienem zawiadomić komornika, jeśli przyjda po samochód? Czy muszę mieć na piśmie takie zwolnienie z dozoru? Co zrobić?

Macie jakiś pomysł?

Samochód w leasingu nie powinien należeć do Ciebie a do leasingodawcy i chyba tak jest , przedstaw komornikowi stan prawny ( umowę leasingu , dowód rejestracyjny itp)

To wszystko prawda, ale ewentualne powództwo przeciwegzekucyjne ma leasingodawca, bo to jego samochód. Ja jako dozorca nie wiem czy muszę informować komornika, że oddaję przedmiot dozoru jego właścicielowi...

W tej kwestii niech się wypowie jakiś stary bywalec forum , osobiście wysłał bym komornikowi informację , że auto oddaję właścicielowi , ponadto leasingodawcę poinformował bym już teraz , że komornik zabezpieczył auto.

Podałeś komornikowi do protokołu, że auto jest własnością leasingodawcy? Widział dowód rejestracyjny?
Takie auto zająć oczywiście można (jest w twoim władaniu), komornik informuje firmę leasingową o zajęciu i ta ma miesiąc (nie 30 dni! raz będzie to 31 dni, raz 30 dni, a jeżeli zajęto w lutym - 28 lub 29 dni, w zależności od roku) na wniesienie powództwa przeciwegzekucyjnego, jeśli wierzyciel dobrowolnie nie zwolni po wezwaniu.
Dodam na marginesie, że osobiście znam przypadki "przehandlowania" aut z leasingu czy banku, gdyż wspomniane instytucje po prostu spóźniły się z powództwami :)
Nadto dziwne mi się wydaje żądanie od firmy abyś oddał auto. Jest taki punkt w umowie o komorniku?

Powrót