Samochód w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku djka87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djka87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, jestem zameldowana i mieszkam w Niemczech od stycznia 2013. Chcę jeździć tutaj samochodem na polskich tab. rejestracyjnych, auto jest zarejestrowane na mojego ojca (ojciec ma tylko meldunek w Polsce). Co zrobić by przy kontroli np policji nie mieć problemów? Trzeba zapłacić jakiś podatek czy w tym wypadku wystarczy posiadanie dowodu rejestracyjnego, ubezpieczenia i przeglądu technicznego? Jeśli trzeba coś załatwiać i płacić to w jakim urzędzie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Był już na forum kilkakrotnie ten temat. Jeśli od stycznia to masz pół roku spokoju, po pół roku musisz najważniejsze zapłacić podatek za auto (KFZ-Steuer) bo miejscem "pobytu" auta są Niemcy i podlega to opodatkowaniu. Nie wiem jak sprawa wygląda z tablicami bo słyszałem już różne zdania na ten temat, np. właścicielem auta jest osoba mieszkająca w PL ty tylko współwłaściciel wtedy auto musi zostać na polskich blachach. Podobnie nie wiem jak wygląda sprawa jeśli mamy auto z wypożyczalni.
Podatek lepiej zapłacić :rolleyes: urząd, który pobiera opłaty to Finanzamt.
Dla wygody i spokoju duszy lepiej jest przerejestrować auto, tylko, że wiąże się to z kosztami (ubezpieczenie - mimo, że niektórzy akceptują zniżki z PL) to załatwia się w Zulassungstelle w konkretnym mieście.

Wszyscy ludzie z którymi rozmawiam na ten temat nie pojmują chyba jednego BARDZO WAŻNEGO szczegółu...to nie jest moje auto i nie jestem współwłaścicielem więc nie mogę ani przerejestrować ani nic innego zrobić z tym autem!!! a w Finanzamcie byłam dzisiaj i odesłali mnie do Rathausu w którym nikt nic nie wie i wszyscy gadają jakieś niestworzone historie

Przeczytaj uważnie co napisałam marian1 a dopiero później wysyłaj linki....to co jest w nich napisane w żadnym wypadku mnie nie dotyczy

Proszę tylko o konkretne odpowiedzi na pytania które zadałam

djka87
Ten tekst jest zamieszczony pod tym linkiem
http://forumprawne.org/niemcy/5784-polskim-autem-po-niemczech.html
Cytat:
Prawo o dopuszczeniu do ruchu pojazdów zagranicznych
Ponieważ rejestracja pojazdu w Polsce równoznaczna jest z dopuszczeniem auta do ruchu drogowego, zastosowanie ma tu niemieckie rozporządzenie o "międzynarodowej komunikacji samochodowej" (Verordnung über internationalen Kraftfahrzeugverkehr). Co prawda weszło ono w życie 1. stycznia 1935 roku, ale z późniejszymi zmianami jest do dzisiaj obowiązującym prawem niemieckim.
Paragraf 1. tego rozporządzenia stanowi, że do ruchu dopuszczane są tymczasowo (na okres do jednego roku) pojazdy wyposażone w międzynarodowe lub zagraniczne zaświadczenie o dopuszczeniu do ruchu za wyjątkiem przypadków, w których pojazd "przebywa regularnie" na terenie kraju.
Wyrok landowego sądu bawarskiego z 28.10.1958 roku stanowi dodatkowo, że miejsce "regularnego przebywania" to takie, z którego podejmowana jest jazda samochodem.
A zatem jeśli pojazd przebywa regularnie na terenie Niemiec i stąd wprowadzany jest on do ruchu drogowego, to miejscem jego regularnego przebywania są Niemcy, gdzie też musi być zarejestrowany i dopuszczony do ruchu.
A zatem jeśli miejscem regularnego przebywania pojazdu są Niemcy a pojazd zarejestrowany jest w Polsce, jest on według prawa niemieckiego traktowany jako niedopuszczony do ruchu.
A zatem poruszanie się takim pojazdem jest wykroczeniem przeciw prawu o ruchu drogowym, które mówi, że można poruszać się wyłącznie pojazdami dopuszczonymi do ruchu.
Usprawiedliwianie rejestracji w Polsce faktem, że właściciel posiada zameldowanie w Polsce jest tym samym niezasadne. Najważniejsze jest bowiem gdzie przebywa pojazd i skąd zostaje regularnie wprowadzany do ruchu w komunikacji drogowej.

http://www.niemiecki.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/92909/page/2

http://bezpiecznie.de/podatek-za-polski-samochod-w-niemczech/#more-1973

Ostatnia edycja:
Witam
Temat jest bardzo ciekawy...Podpieramy sie ustawami,ale w zyciu to wyglada troszeczke inaczej.Bylam osobiscie w Finanzamt i pani powiedziala mi tak : po pierwsze to ona dokladnie nie wie jak to sie robi, po drugie z tego co ona sie orientuje,to jezeli auto przebywa caly czas przez okres 180 dni i nie opuszcza terytorium niemiec trzeba zaplacic podatek.
Jezeli polak ma prace i meldunek w niemczech, a np. auto jest w pl 2 -3 razy w ciagu 180 dni podatku nie trzeba placic
Tak wytlumaczyla mi pani i jednoczesnie zaznaczyla ze w innym landzie moga zo inaczej sobie wymyslic.
Dlatego w pewnych sytuacjach nie ma ,co sie podpierac paragrafami ,a zwlaszcza z 1935 roku :);)

Witam :) Bardzo proszę o radę :) mieszkam w Niemczech od dwóch lat razem z dziećmi i mężem. Ja i mąż nie pracujemy i znajdujemy sie na Sozialu SGB2 i tutaj moje pytanie: Czy będąc na zasiłku możemy sobie kupić uzywane auto,czy stracimy wtedy prawo do zasiłku ? Bardzo prosze o pomoc !!!

Powrót