Samochod w spadku, a kara za brak ciaglosci OC

• Autor wątku Autor wątku horiz0n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

horiz0n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
W 2017 zmarla moja matka, na podstawie testamentu ustnego calosc odziedziczyla moja corka. Sprawa w sadzie zakonczyla sie w 2021 roku, a na poczatku marca 2022 otrzymalem pisemne postanowienie. Wsrod majatku jest samochod, ktory od smierci mamy stal w garazu i nie byl ubezpieczony. Nie zostal rowniez na nikogo przerejestrowany. Moje pytanie brzmi, czy jesli teraz sprzedam ten samochod to bede podlegal (corka) karze finansowej za brak ciaglosci OC mimo, ze do momentu wydania postanowienia nie bylo wiadomo komu przypadnie samochod albowiem w testamencie ustnym byla wymieniona tylko jedna z dwoch corek, a kurator nieskutecznie walczyl o dodanie drugiej. Z drugiej strony sad mogl w ogole testamentu ustnego nie uznac i wtedy samochod przypadl by mi.

Po śmierci właściciela jest obowiązek opłacenia OC, jeśli nie ma wyznaczonego spadkobiercy to do chwili działu spadku odpowiedzialność za opłacenie polisy spada solidarnie na wszystkich potencjalnych spadkobierców.

A czy po smierci wlasciciela ktos poinfomowal TU o smierci ?

pdanielak napisał:
A czy po smierci wlasciciela ktos poinfomowal TU o smierci ?

Nie pamiętam, możliwe że wypowiedziałem.

to najpierw ustal co sie dzialo z polisa.
1) nieoplacona
2) poinformowales o smierci wlasciciela...

Od tego zalezy czy bedzie kara czy tylko skladka do zaplaty z odsetkami.

Polisa 2017/18 trwa do końca i nawet jeśli TU nie zostało poinformowane o śmierci właściciela a polisa była opłacona w całości to się wznowiła na rok 2018/19 i jeśli wznowienie nie zostało opłacone to kolejnego wznowienia już nie będzie, czyli jest przerwa co najmniej od 2019r.
Dodatkowo jest obowiązek zgłoszenia do WK zmiany własności do 30 dni - za brak takiego zgłoszenia jest również kara. Moim zdaniem będą dwie kary z UFG i Starostwa.

Starostwo niekoniecznie bo kara jest za niezgłoszenie przy kupnie, a otrzymanie spadku to inna bajka. Ale nawet jeśli to w starostwie można wyprosić anulowanie ze względu na to że to spadek, trwało wyleciało z głowy. Przy UFG to groszowa sprawa. Ale bardziej martwiłbym się OC które jest obowiązkowe. Raz że TU upomni się o składki, a jak auto już polisy nie ma - co łatwo sprawdzić na stronie UFG podając tylko numer rejestracyjny to podliczą sobie lata bez OC i będą windykować. Oni co najwyżej mogą rozłożyć na raty bo o anulowaniu mowy nie ma.

Co znaczy podliczą lata bez OC? Jak to się ma do tego, że kara obowiązuje w roku kontroli? Jeżeli dobrze rozumiem przepisy to by można było ukarać autora tematu kontrole musiałyby zostać przeprowadzone w latach poprzednich

papieju napisał:
kara jest za niezgłoszenie przy kupnie
Tu się nie zgodzę, u ustawie jest opisany obowiązek zgłoszenia zmiany własności pojazdu - nabycie, zbycie i zmiana stanu faktycznego, czy w tym przypadku nie jest to nabycie w drodze spadkowej ?
kasztan88 napisał:
kontrole musiałyby zostać przeprowadzone w latach poprzednich
Masz pewność że nie zostały przeprowadzone ? może trochu ekstremalnie ale np. powiadomienie zostało przesłane do nieżyjącego właściciela, który już nie odebrał wezwania i teraz ustalają aktualnego aby przesłać zaległe kary, zgłoszenia w WK nie było więc "namierzenie" odpowiedzialnego za opłacenie OC może trochę potrwać.

Ok, w takim wypadku może być możliwa kara z 3 ostatnich lat czy tu przedawnienie działa jeszcze inaczej? No i jak wygląda sprawa ilości kontrol per rok. W takiej sytuacji UFG mogło przeprowadzić więcej niż jedną kontrolę w ciągu roku? Jeżeli tak to mogliby puścić spadkobierców w skarpetach...

pdanielak napisał:
to najpierw ustal co sie dzialo z polisa.
1) nieoplacona
2) poinformowales o smierci wlasciciela...

Od tego zalezy czy bedzie kara czy tylko skladka do zaplaty z odsetkami.

Mam ostatni kwitek z OC wiec bede jutro probowal ustalic czy wypowiadalem czy nie. Prawdowpodobnie jednak wypowiedzialem. Dzwonilem dzis do UFG i kara to ~6k PLN. Auto wg. OTOMOTO warte pomiedzy 13-27k. Mam chetnego, na kupno i zastanawiam sie teraz czy nie przyjac dobrowolnie tej kary i jej nie oplacic zamiast czekac tymbardziej, ze ukarana zostanie moja nieletnia corka.

Powrót