samochód, zadłużony współwłaściciel

• Autor wątku Autor wątku agnnow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnnow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie, chciałabym uzyskać informację na temat kroków które powinnam podjąć w danej sytuacji..

1,5 roku temu wzięłam kredyt gotówkowy na zakup auta. Umowa kupna/sprzedaży była zapisana tylko i wyłącznie na mnie. Aby uzyskać zniżki OC przekazałam mojemu ojcu darowiznę w formie współwłaścicielstwa zakupionego przeze mnie samochodu. Kredyt spłacam samodzielnie.

Miesiąc temu ojciec poinformował mnie, że otrzymał od komornika pismo dot. zajęcia części auta jako że jest on współwłaścicielem. W związku z tym nie ma możliwości zrzeczenia się darowizny, ani sprzedania samochodu.

Chciałabym się dowiedzieć jak finalnie może się*skończyć "współpraca" z komornikiem. Czy samochód może zostać zajęty? Mój ojciec ma zajętą część wynagrodzenia, dlatego nie do końca rozumiem dlaczego komornik szukał również zabezpieczenia materialnego?! Może ma jakikolwiek wpływ, że samochód kupiłam za własne pieniądze, na kredyt który spłacam samodzielnie?

dziękuje za wszelkie informacje, Agnieszka

Ps. chciałabym dodać, że do tej pory nie dostałam*żadnego dokumentu od komornika o zajęci części auta, jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie w tej sytuacji.

Ostatnia edycja:
Art. 897 kodeksu cywilnego

§ 1. Darczyńca może odwołać darowiznę nawet już wykonaną, jeżeli obdarowany dopuścił się względem niego rażącej niewdzięczności.

czy istnieje możliwość jakkolwiek odnieść się do tego zapisu w w/w sytuacji?

agnnow napisał:
Czy samochód może zostać zajęty?
Zajęty to już jest. Udział ojca. Była określona w darowiżnie wielkosć darowanego udziału? Jeżeli nie, jest to 1/2 auta. I udział będzie licytowany, nie samochód. Ktoś kto kupi ten udział, może np. ustalać z toba harmonogram korzystania z pojazdu

Jeśli egzekwuje komornik, to termin płatności minął ojcu już dawno. Dlaczego uważasz, że wierzyciel powinien czekać, aż mu nie wiadomo kiedy skapnie z wynagrodzenia, skoro może się zaspokoić również z ruchomości?

Powrót