Samodzielne sporządzenie protokołu zdawczo odbiorczego

• Autor wątku Autor wątku Cieszk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cieszk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
piszę ponieważ z końcem miesiąca muszę zdać mieszkanie. Niestety wynajmuje przez pośrednika nieruchomości >>Moderacja<<, którego agenci mają gdzieś osoby wynajmujące, mimo że za 2 dni kończy mi się najem i nie zamierzam przedłużać umowy nikt się nie kontaktował ze mną w tej sprawie. Sam zadzwoniłem żeby im przypomnieć, w biurze mnie odesłali do agenta a on jak zwykle nie odbiera telefonów. I moje pytanie jest takie. Jak samodzielnie mogę zdać takie mieszkanie aby nie mieć problemów? Bo jeżeli nawet by ze mną nawiązał kontakt do końca miesiąca, a zaproponował datę odbioru w lutym, to mi nie pasuje bo z końcem miesiąca opuszczam miasto gdzie wynajmuje lokal. Czy mogę w takim wypadku sam sporządzić protokół, porobić zdjęcia całego mieszkania, nagrania i samodzielnie zanieść klucze do biura nieruchomości oraz zażądać jakiegoś dokumentu potwierdzającego zdanie kluczy? Bo w zasadzie to co mnie obchodzi że biuro nie ogarnęło wynajmu, mnie umowa obowiązuje do końca stycznia. Jedyne moje zmartwienie że mogliby sami później sporządzić protokół na moją niekorzyść i wymyślać jakieś niestworzone rzeczy do naprawy. Jak to najlepiej rozwiązać?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dobrze by było wziąć kogoś na świadka i wpisać do protokołu, że spisano go przy świadku. Szczegółowe zdjęcia na pewno nie zaszkodzą, najlepiej wysłane od razu do wynajmującego.

Moja podpowiedzieć w sprawie zdjęć. Ustaw w aparacie znak wodny* aby zapisało na fotce datę, godzinę, imię i nazwisko.

*w Motoroli pod tą opcją mam taką możliwość

Cieszk napisał:
którego agenci mają gdzieś osoby wynajmujące

Mają gdzieś najemców. Wynajmującym jest właściciel (zwykle).
Skoro nie można dojść do ładu z agentem, to może trzeba skontaktować się z samym szefem biura nieruchomości?
Jeśli nie osobiście, to może pisemnie, aby mieć dowód?

Podejmował Pan próby?

Powrót