Samotna mama

• Autor wątku Autor wątku alfi1312
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kamilaK napisał:
Mnie się wydaje, że jest łatwiej niż sądzisz...

Najpierw sprawa o ustalenie ojcostwa i alimenty, później o ograniczenie władzy rodzicielskiej żeby zabezpieczyć dziecko przed alimentami na niego w przyszłości. Będzie Ci łatwo właśnie z powodów, które opisałaś, narkoman, problemy z prawem...

Ja trzymam kciuki i życzę wytrwałości.

Jak już to za jednym pociągnięciem sprawa o ustalenie ojcostwa, pozbawienie władzy rodzicielskiej i alimenty. Jeśli zrobi się to rozdzielnie to sprawa o pozbawienie władzy rodzicielskiej będzie się ciągnąć.

alfi1312
Odnoszę wrażenie że poszłaś z nim z powodu tych papierków które miał w ręce (40tys) i się troszkę przejechałaś. Nie najlepiej to świadczy o Tobie. Teraz jesteś biedną matką która chce wyciągnąć kasę , tylko nie wie skąd, a przede wszystkim chcesz się zabezpieczyć by to od Ciebie lub twojego dziecka w przyszłości nie wyciągano kasy. Też tak można, dlaczego by nie. To kwestia tylko odpowiedniego spojrzenia na zagadnienie pieniędzy.

annaslash napisał:
Oczywiście że zmienia - nie będzie przysługiwać zasiłek dla osoby samotnie wychowującej dziecko.
Nie ma żadnego zasiłku dla osoby samotnie wychowującej dziecko. Wprawdzie jest zaliczka alimentacyjna w kwocie 170 ale tylko wtedy kiedy matka jest wdową , nie pobiera renty lub ojciec dziecka jest nie znany. Lepiej już jak jest znany i zasądzone alimenty 500 i jak nie płaci to dostaje się te 500 z funduszu

kamilaK napisał:
Nie zgodzę się. Przecież to, że ojciec jest wpisany w akt urodzenia nie świadczy, że razem z matką wychowuje dziecko.

Byłam w takiej sytuacji to wiem, że do momentu aż nie ustalono ojcostwa przysługiwał mi taki nie zasiłek a dodatek ( do Grzegorza97 - tak pomyliłam nazwę świadczenia) dla osoby samotnie wychowującej dziecko w kwocie (wtedy) 170 zł + zasiłek rodzinny (wtedy) całe 48 zł.

Jest sobie ustawa z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 139, poz. 992 z późn. zm.). Jest wyraźnie napisane kto ma status samotnie wychowującej osoby.

Ku sprostowaniu chodzi o tą konkretną sytuację autorki tematu.
Nie ma ustalonego ojcostwa, nie ma ustalonych alimentów - ma prawo wedle ustawy do zasiłku rodzinnego i dodatków o ile nie przekroczy kryterium dochodowego.
W momencie uznania dziecka, traci ten dodatek, aż do momentu zasądzenia alimentów - i tu może stracić ze względu na przekroczenie kryterium dochodowego.

Nie bede z Panem dyskutować P. Grzegorz97
Nie muszę się Panu tłumaczyć

Ostatnia edycja:
Ostatni raz ostrzegam. To jest forum prawne a nie magiel.

Janusz M. napisał:
Ostatni raz ostrzegam. To jest forum prawne a nie magiel.

To w takim razie ten Pan ma możliwość obrażania mnie a moderator nie reaguje

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót